• Kadar Faedah (p.a)

  4.65%

 • Kadar Asas Baru

  3.9%

 • Jenis Pinjaman

  Pinjaman Fleksi

 • Tempoh Berkunci

  3 tahun

Kalkulator Pinjaman
Jumlah Pinjaman

RM

Tempoh Pinjaman (tahun)
Kadar Faedah (p.a)

4.65%

Bayaran Bulanan

RM2,578

Apa yang menarik tentang Pinjaman Perumahan Citibank?
 • 10 minit kelulusan pinjaman perumahan*
 • Sehingga RM30,000 rebat tunai + jaminan RM2,000 rebat tunai^
 • *Kelulusan pinjaman oleh bank merupakan kelulusan bersyarat sahaja ^Tertakluk pada terma dan syarat. Lawati www.citibank.com.my untuk maklumat lanjut.

Kelayakan

Umur Minima: 25 Tahun
Tempoh Pinjaman: Sehingga 30 Tahun
Margin Pembiayaan: Sehingga 89% + 5% untuk pembiayaan MRTA
Sesuai Untuk: Rumah yang siap, dalam pembinaan, refinance

Product Review by iMoney

Adakah Pinjaman Perumahan Citibank sesuai untuk saya?

Citibank kini meneraju inovasi dari sudut pakej pinjaman perumahan full-flexi. Citibank menyediakan dua pinjaman perumahan full-flexi yang berbeza. Pakej HomeCredit bukan sahaja datang bersama satu akaun bersepadu yang memudahkan penggabungan serta pemantauan semua deposit serta akaun pinjaman perumahan, ia juga menawarkan anda konsep bayaran balik bulanan yang tidak tetap yang membenarkan anda untuk melakukan pembayaran berdasarkan kemampuan serta kemahuan anda. Anda boleh mengetahui sama ada pinjaman anda diluluskan atau tidak dalam masa 10 minit* Ia adalah mudah. Selain itu, anda boleh menggunakan peluang untuk mendapat rebat tunai sehingga RM30,000 and jaminan rebat tunai sebanyak RM2,000^ bila anda memohon pinjaman perumahan ini dari __1st Julai 2018 – 31st Disember 2018__.

Melalui FlexiHome Loan, anda boleh mendapat manfaat dari pengiraan kadar faedah harian dengan penjimatan ke atas faedah apabila anda melakukan pembayaran secara awal dan anda juga boleh lakukan pembayaran balik prinsipal walaupun hartanah anda masih di bawah pembinaan, yang seterusnya akan mengurangkan komitmen kewangan anda. Anda mempunyai pilihan untuk mendaftar untuk Mortgage Reducing Term Assurance (MRTA) atau Mortgage Level Term Assurance (MLTA) di dalam kedua-dua pakej pinjaman Citibank yang dijamin oleh AIA Insurance untuk melindungi rumah anda. Pinjaman perumahan Citibank mempunyai tempoh lock-in selama 3 tahun. Jika anda mahu menyelesaikan pembayaran pinjaman sebelum berakhirnya tempoh ini, penalti sehingga 3% dari jumlah pinjaman akan dikenakan.

Pakej Pinjaman Perumahan Citibank

Citibank menawarkan dua pakej pinjaman perumahan full-flexi yang kompetetif yang sesuai untuk keperluan individu yang berbeza dalam bentuk HomeCredit dan FlexiHome Loan. Ciri utama setiap pakej boleh dirujuk di bawah.
Produk Ciri-ciri Utama Adakah ini Pakej Flexi?
HomeCredit
 • Akaun tunggal bersepadu untuk pemantauan kesemua deposit bank dan pinjaman rumah
 • Konsep pay-as-you-wish; tiada pembayaran balik bulanan yang tetap
 • Tiada yuran penyelenggaraan atau yuran komitmen
 • Pilihan MRTA atau MLTA
Ya, Full-Flexi
FlexiHome Loan
 • Lebih penjimatan faedah dengan pengiraan kadar harian
 • Pilihan untuk memulakan pembayaran jumlah prinsipal serta merta untuk hartanah di bawah pembinaan
 • Pengeluaran wang dibenarkan tanpa sebarang yuran
 • Pilihan MRTA atau MLTA
Ya, Full-Flexi

Maklumat Terperinci Pakej Pinjaman Perumahan Flexi Citibank

Pakej pinjaman perumahan Flexi membenarkan peminjam untuk melakukan pembayaran semula secara lebih setiap bulan supaya dapat merendahkan caj faedah bulanan mereka. Pakej ini didatangkan bersama syarat-syarat serta yuran yang perlu dipertimbangkan selain dari manfaatnya tersendiri.
HomeCredit FlexiHome Loan
Jenis Flexi Full-flexi Full-flexi
Adakah Akaun Bank bersambung diperlukan? Ya Ya
Yuran Penyelenggaraan Akaun Tiada Tiada
Yuran Pengeluaran Tiada Tiada
Terma & Syarat Pengeluaran Had overdraf berdasarkan nilai hartanah Tiada

Adakah saya layak untuk memohon pinjaman perumahan Citibank?

Pinjaman perumahan Citibank adalah terbuka kepada semua warganegara Malaysia,pemastautin tetap, warganegara Singapura, Brunei dan warga asing yang mempunyai permit kerja yang sah ataupun perniagaan yang berdaftar dan tidak lupa peserta Malaysia My Second Home Program.

Apakah Dokumen Yang Perlu Saya Sediakan?

Jika anda telah memohon Pinjaman Perumahan CitiBank, anda akan diminta untuk menyediakan beberapa dokumen sokongan bagi pemprosesan permohonan anda oleh pihak bank. Dokumen-dokumen tersebut adalah seperti berikut: * Borang Permohonan * Kad Pengenalan * Salinan Sales and Purchase atau Resit Tempahan atau Letter of Offer dari pemaju * Salinan Individual Title Deed * Laporan Penilaian Hartanah (bagi hartanah yang telah siap) * Slip gaji / baucar terkini (3 bulan berturut-turut) * Penyata Komisen terkini (6 bulan berturut-turut) * Penyata KWSP terkini (3 bulan berturut-turut) * Borang EA terkini * Penyata Bank terkini (6 bulan berturut-turut) * Surat Pengesahan Pekerjaan dan Imbuhan

Menarik! Apakah Langkah Seterusnya?

Anda boleh gunakan kalkulator pinjaman perumahan CitiBank untuk mengira jumlah pembayaran balik bulanan anda, berdasarkan nilai hartanah impian dan jumlah pinjaman. Apabila anda sudah bersedia untuk memohon, anda boleh lakukan pertanyaan percuma melalui iMoney dan kami akan menghubungi anda. Permohonan pinjaman perumahan melalui iMoney adalah percuma. Jika anda tidak pasti sama ada pinjaman perumahan dari CitiBank adalah pilihan yang terbaik untuk anda, klik di sini untuk bandingkan pinjaman perumahan yang lain di Malaysia.

Adakah Mudah Bagi Saya Untuk Membayar Balik Pinjaman Perumahan Citibank?

Berikut adalah beberapa cara pembayaran balik pinjaman perumahan Citibank. Pemindahan Secara Online : Pindahkan wang dari Akaun Simpanan atau Semasa CitiBank anda untuk melakukan pembayaran secara online. MEPS : Bayar pinjaman anda melalui mesin ATM MEPS (lebih 5,000 lokasi) di seluruh negara. Interbank GIRO : Bayar semula pinjaman anda melalui pemindahan wang Interbank GIRO di cawangan bank yang berdaftar atau melalui perbankan online. Fasiliti Standing Instruction : Pemotongan automatik dari akaun bank anda setiap bulan. Mesin ATM CitiBank : Pindahkan wang dari Akaun Simpanan atau Semasa CitiBank anda untuk melakukan pembayaran di semua cawangan Citibank. Mesin Express Payment : Lakukan deposit tunai atau cek di cawangan CitiBank. Pembayaran Melalui Pos : Poskan kepada CitiBank cek dan penyata anda dalam sampul surat tertutup. Perbankan Telefon : Berikan arahan untuk pemotongan dari akaun bank anda untuk membayar pinjaman perumahan melalui T-PIN.
Jika anda sedang mencari gadai janji yang lain, anda juga boleh mempertimbangkan
Pinjaman Perumahan HSBC : Di HSBC, kadar asas (Base Rate) gadai janji adalah 3.90%. Ia datang dengan pilihan pakej pinjaman fleksi dan margin pembiayaan maksimum sebanyak 90%. Terdapat tempoh berkunci selama 5 tahun untuk gadai janji ini. Pinjaman Perumahan Standard Chartered : Kadar asas (Base Rate) pinjaman perumahan daripada Standard Chartered adalah 3.67%. Ia tidak mempunyai pilihan untuk pakej pinjaman fleksi dan mempunyai margin pembiayaan maksimum sebanyak 90%. Untuk pinjaman perumahan ini, tiada tempoh berkunci. Pinjaman Perumahan UOB : UOB menawarkan pinjaman rumah dengan kadar asas (Base Rate) 3.92%. Pilihan untuk pakej pinjaman fleksi disediakan dan mempunyai margin pembiayaan maksimum sebanyak 90%. Tempoh berkunci untuk pinjaman rumah ini adalah 3 tahun.