Menunjukkan 14 keputusan

Memberikan anda manfaat, dan perkhidmatan nilai tambah jika anda layak untuk memohonnya.

Polisi patuh shariah yang menawarkan pulangan tunai jika tiada penebusan dibuat.

Bonus jarak tunda kereta jika anda memperbaharui polisi dan nikmati diskaun sehingga 20% jika anda pilih untuk bayar lebih.

Bantuan kereta gantian sementara

Pembaharuan insurans motosikal dalam talian yang pantas dan mudah.

Melindungi kereta anda adalah untuk melindungi keluarga dan anda yang berharga. Inilah sebabnya mengapa kami telah merancang Z-Driver - pelan motor asas dengan alat tambah SUPER VALUE untuk melindungi anda dan orang yang disayangi.

Insurans motor yang memberi anda perlindungan premium untuk kereta anda. Ciri semua risiko akan sesuai dengan pemilik kereta baru yang mahukan liputan yang luas untuk melindungi kenderaan mereka.

Polisi insurans motosikal baru dan lebih baik. Polisi ini tidak hanya merangkumi motosikal dan anda, tetapi juga penunggang dan pembonceng yang sah.

Bantuan untuk penginapan hotel

Jaminan 3 bulan atas pembaikan

Penukaran tayar percuma

Bantuan kereta sewa, teksi atau hotel penginapan

Jaminan 6 bulan atas pembaikan

Bantuan kereta gantian sementara

Insurans Kereta Pusat Pembelajaran »

Mengenai Insurans Kereta di Malaysia

Dengan lebih daripada 400,000 kemalangan jalan raya yang direkodkan pada tahun 2010 bersama-sama dengan bagaimana kereta menjadi aset yang tidak boleh diketepikan, mendapat polisi insurans yang baik tidak pernah menjadi lebih penting untuk melindungi bukan sahaja diri anda dan kereta anda, tetapi pihak lain yang mungkin terlibat dalam kemalangan.

Polisi insurans akan melindungi pemandu daripada menanggung semua beban kewangan sekiranya berlaku kemalangan, sebagai ganti premium insurans tahunan.

Insurans motor dikehendaki oleh undang-undang di Malaysia untuk kenderaan sebelum cukai jalan boleh dibeli. Secara amnya terdapat tiga kategori polisi insurans, Pihak Ketiga, Pihak Ketiga dengan perlindungan Kebakaran & Kecurian dan Komprehensif. Liputan untuk polisi dapat dilihat dalam jadual berikut.

Perlindungan Perlindungan Pihak Ketiga Perlindungan Pihak Ketiga, Kebarakan & Kecurian Perlindungan Komprehensif
Liabiliti kepada pihak ketiga untuk:
 • Kecederaan
 • Kematian
 • Kehilangan Harta / Kerosakan
Kerugian / kerosakan kepada kenderaan sendiri akibat kebakaran / kecurian yang tidak disengajakan
Kerugian / kerosakan kepada kenderaan sendiri akibat kemalangan
Liabiliti kepada pemandu dan penumpang kenderaan sendiri (penumpang, kecederaan tubuh badan, kematian)

Insurans pihak ketiga adalah dasar yang paling asas, hanya melindungi pihak ketiga dalam kemalangan, iaitu pemandu, penumpang serta kereta yang anda masuki dengan kemalangan. Ini meliputi pembaikan kepada kereta pihak ketiga, dan kecederaan atau kematian kepada orang-orang di dalam kereta itu.

Perlindungan api dan kecurian tambahan menambah perlindungan asas untuk kenderaan anda sendiri. Ia merangkumi apa-apa kerugian atau kerosakan yang ditanggung akibat kecurian atau kebakaran yang tidak disengajakan.

Insurans komprehensif memberikan anda liputan terbaik di kalangan ketiga-tiga. Selain meliputi liabiliti pihak ketiga, kecurian dan kebakaran yang tidak disengajakan oleh kereta anda sendiri, ia juga merangkumi semua kerosakan kepada kereta anda dalam kes kemalangan, dan kerosakan / kehilangan harta benda di dalam kereta anda sendiri. Kecederaan, kematian dan lain-lain kemudaratan yang disebabkan oleh anda dan penumpang anda juga dilindungi.

Kadar premium bagi polisi insurans ini dikawal oleh Bank Negara Malaysia bersama dengan Persatuan Insurans Am Malaysia. Kadar ini berubah setiap tahun.

Perlindungan tambahan boleh didapati bergantung kepada spesifikasi individu, dan boleh melindungi perisai angin kereta anda, peralatan audio mahal, kerosakan yang disebabkan oleh pergolakan awam dan lain-lain.

Faktor-faktor yang Mempengaruhi Premium

Faktor-faktor yang mempengaruhi premium asas insurans kereta ialah Lokasi, Jumlah Nilai Diinsuranskan kereta (bergantung pada nilai pasaran) dan Kapasiti Cubic dari sebuah kereta. Harga premium kebanyakannya didagangkan oleh Bank Negara Malaysia dan Persatuan Insurans Am Malaysia.

 1. Lokasi

  Nilai asas akan terjejas sama ada kereta itu berada di Timur atau Malaysia Barat

 2. Jumlah Nilai Insurans

  Jumlah nilai yang anda akan menginsuranskan kenderaan anda. Ia boleh diterima untuk menginsuranskan atau menginsuranskan kereta anda.

  Mengurangkan nilai kereta anda akan menyebabkan syarikat insurans mengimbangi jumlah yang diinsuranskan. Apa-apa kos tambahan akan dianggap sebagai insurans diri atau ditanggung oleh pemilik.

  Berlebihan nilai kereta anda akan menghasilkan premium yang lebih tinggi dengan syarikat insurans hanya mengimbangi nilai pasaran untuk kereta

 3. Kapasiti Kubik

  Saiz enjin anda

Pemandu mempunyai akses kepada Diskaun Tanpa Tuntutan jika pemandu tidak mendakwa dari polisi mereka untuk tahun-tahun sebelumnya. Kadar diskaun ini dikawal oleh Bank Negara Malaysia dan Persatuan Insurans Am Malaysia. Diskaun tiada tuntutan boleh mengurangkan jumlah premium sehingga 50 peratus.

Terdapat faktor yang dikenali sebagai Loading yang akan meningkatkan premium yang diperlukan untuk insurans. Ini adalah faktor yang mempengaruhi risiko syarikat insurans mempunyai untuk kereta.

 1. Umur Pemandu

  Pemandu berumur kurang daripada 26 dan ke atas 69.

 2. Umur Kereta

  Kereta di atas umur 10 tahun.

 3. Pengalaman Tuntutan

  Kekerapan tuntutan dibuat.

 4. Kenderaan Rekondisi / Kendaraan Kedua

  Adjusters akan menilai keadaan kereta yang dibaikpulih semula / kereta kedua.

 5. Kenderaan Berprestasi Tinggi / Sukan

  Kenderaan berprestasi tinggi / sukan akan dikenakan tambahan Memuatkan.

 6. Kenderaan Kecurian Tinggi (HRTV)

  Kereta yang disenaraikan dalam senarai HRTV akan dikenakan Pemuatan tambahan.

Perlindungan pilihan boleh dibeli dengan insurans kereta untuk melindungi anda dengan lebih baik. Sebahagian daripada ini dimasukkan dalam liputan komprehensif manakala yang lain dibeli.

 1. Insurans Cermin depan

  Sekiranya kaca depan anda rosak, perlindungan ini memberikan insurans untuk pembaikan atau penggantian tanpa menjejaskan Diskaun Tanpa Tuntutan anda.

 2. Cover Audio dan Aksesori

  Sekiranya aksesori kereta anda rosak, perlindungan ini menyediakan insurans untuk pembaikan atau penggantian tanpa menjejaskan Diskaun Tanpa Tuntutan anda.

 3. Peril Khas

  Sekiranya kereta anda rosak oleh tindakan alam seperti Banjir, Tanah runtuh, gempa bumi, dan lain-lain, kereta anda dilindungi.

 4. Bilangan Pemandu Dibenarkan

  Premium akan dikenakan untuk peningkatan jumlah pemandu dalam polisi.

 5. Bilangan Tempat Duduk

  Premium akan dikenakan untuk kereta dengan lebih daripada 5 kerusi.

 6. Kit Penukaran Gas dan Tangki

  Ini untuk melindungi kit dan kereta kebal Gas Asli.

 7. Liabiliti Undang-undang kepada Penumpang

  Digunakan sekiranya penumpang dari kereta anda menyaman anda untuk kecuaian.

 8. Liabiliti Perundangan Penumpang

  Digunakan dalam acara ini untuk menanggung liabiliti undang-undang penumpang anda kerana kecuaian.

 9. Pampasan untuk Masa Pembaikan Ditaksir

  Pampasan untuk masa kereta anda berada di bengkel untuk pembaikan.

Syarikat insurans mungkin dikenakan tambahan Memuatkan dari sejarah pemandu untuk mengimbangi risiko yang ditanggung oleh mereka.

Had Umum

Umumnya syarikat insurans utama hanya menerbitkan polisi ke kereta berumur kurang daripada 15 tahun dan nilai minima RM10,000. Yang melebihi dua faktor ini akan dianggap berisiko tinggi untuk memastikan. Untuk mendapatkan insurans kereta yang sesuai dengan kedua-dua bidang ini, cara terbaik adalah melalui agen insurans berkaitan kerajaan seperti MYEG dan Pos Malaysia.