Akaun Pelaburan Emas Terbaik

Banding. Mohon. Dapat Ganjaran.

Banding dan Dapat Akaun Pelaburan Emas Terbaik di Malaysia
header detail header detail

Kami menjumpai 6 pelaburan emas untuk anda!

Akaun-i Emas

Pembelian Min.
RM 2542.3
Harga Belian
RM 243.99 per gram
Harga Jualan
RM 254.23 per gram

  Akaun Gold Investment Public Bank

  Pembelian Min.
  RM 254.96
  Harga Belian
  RM 245.18 per gram
  Harga Jualan
  RM 254.96 per gram

   Akaun-i Emas Kuwait Finance House

   Pembelian Min.
   RM 2542.3
   Harga Belian
   RM 243.99 per gram
   Harga Jualan
   RM 254.23 per gram

    Akaun Gold Investment Maybank

    Pembelian Min.
    RM 254.08
    Harga Belian
    RM 244.56 per gram
    Harga Jualan
    RM 254.08 per gram

     Akaun Gold Savings UOB

     Pembelian Min.
     RM 251.5
     Harga Belian
     RM 247.40 per gram
     Harga Jualan
     RM 251.50 per gram

      Akaun Gold CIMB

      Pembelian Min.
      RM 252.6
      Harga Belian
      RM 244.60 per gram
      Harga Jualan
      RM 252.60 per gram
       Terakhir dikemaskini: Apr 15, 2024

       Soalan Lazim Apa itu Akaun Pelaburan Emas?

       Akaun pelaburan emas adalah akaun yang membolehkan anda melabur dalam komoditi emas tanpa perlu menyimpan emas fizikal. Pada masa ini, hanya bank tertentu di Malaysia yang menawarkan akaun tersebut.

       • Dengan memiliki akaun pelaburan emas, anda boleh melakukan pembelian emas berdasarkan harga jual yang ada dari bank, dan juga penjualan emas berdasarkan harga beli bank yang ada. Perbezaan antara harga beli dan harga jual bank adalah untung atau rugi anda.

        Contohnya, jika anda membeli satu gram emas pada kadar penjualan RM130 per gram, kemudian menjual emas itu pada kadar pembelian RM140 per gram; keuntungan anda dari pelaburan ini adalah RM140 - RM130 = RM10.

       • Di Malaysia, sesiapa sahaja boleh memohon akaun pelaburan emas, asalkan anda memenuhi syarat usia minimum (biasanya 18 tahun ke atas) dan mempunyai dana yang mencukupi untuk memenuhi minimum pembelian permulaan yang diperlukan untuk membuka akaun pelaburan emas. Sesetengah bank juga memerlukan anda mempunyai simpanan atau akaun semasa yang ada untuk memudahkan urusan jual beli emas.

       • Tidak, akaun pelaburan emas umumnya tidak mempunyai pembayaran faedah. Keuntungan anda dari akaun pelaburan emas bergantung terutamanya pada turun naik nilai emas itu sendiri.

       • Pada masa ini, akaun pelaburan emas di Malaysia TIDAK dilindungi oleh Perbadanan Insurans Deposit Malaysia.

       • Emas secara meluas dianggap sebagai lindung nilai terbaik terhadap inflasi, tetapi pelaburan emas tetap ada risikonya. Sebelum anda mula melabur dalam emas, fahami bahawa pelaburan emas terdedah kepada kekuatan pasaran dan turun naik dan tertakluk kepada turun naik harga emas, yang menjadikan keuntungan daripada pelaburan tersebut sukar dijangka. Sama seperti anda mungkin memperoleh keuntungan besar dalam keadaan pasaran yang baik, anda juga mungkin mengalami kerugian besar sekiranya keadaan pasaran tidak sesuai dengan permintaan anda.

       • Sama seperti produk perbankan lain, bandingkan penyedia yang berbeza untuk mendapatkan akaun pelaburan emas yang memenuhi keperluan anda dan dengan kadar/harga yang terbaik. Untuk mencari akaun pelaburan emas yang sesuai, lihat jadual perbandingan akaun pelaburan emas kami di atas, yang menunjukkan maklumat penting kepada anda, seperti minimum pembelian permulaan, perbezaan jual-beli dan yuran dan caj bagi semua akaun pelaburan emas utama di Malaysia.

       • Pembelian awal minimum:

        Ini adalah jumlah minimum emas yang perlu anda laburkan untuk memulakan akaun pelaburan emas. Bergantung pada bank dan jenis akaun (iaitu konvensional atau perdana), ini boleh menjadi satu gram hingga satu kilogram.

        Baki minimum:

        Ini adalah jumlah minimum emas yang perlu anda simpan dalam akaun pelaburan emas anda setiap masa.

        Pembelian / penjualan minimum:

        Ini adalah jumlah minimum emas yang mesti dilibatkan dalam transaksi semasa anda membeli / menjual emas melalui akaun pelaburan emas anda. Di Malaysia, beberapa bank membenarkan anda membeli / menjual dalam beberapa gram, sementara yang lain membenarkan anda membeli / menjual hanya dalam jumlah lima gram. Akaun pelaburan emas utama mungkin membenarkan anda membeli / menjual hanya dalam beberapa kilogram.

        Spread jual beli:

        Ini adalah perbezaan antara harga jual bank dan harga beli untuk akaun pelaburan emas. Sebagai contoh: katakanlah bank menjual komoditi emas pada harga RM140 dan membelinya kembali pada harga RM130, spread jual-beli adalah RM140 - RM130 = RM10. Secara amnya, semakin kecil spread jual-beli, semakin baik bagi para pelabur.

       • Yuran dan caj yang berkaitan dengan akaun pelaburan emas adalah berdasarkan polisi yang berbeza-beza bergantung kepada bank anda. Ketika membuka akaun, ada beberapa perkara yang anda harus perhatikan:

        Bayaran pengeluaran fizikal:

        Ini adalah bayaran yang dikenakan sekiranya anda ingin membuat pengeluaran emas fizikal dari akaun pelaburan emas anda.

        Bayaran perkhidmatan tahunan:

        Ini adalah yuran yang dikenakan setiap tahun sekiranya baki dalam akaun pelaburan emas anda jatuh di bawah jumlah yang telah ditetapkan.

        Tugas setem:

        Ini adalah jumlah tetap yang perlu anda bayar untuk perjanjian akaun pelaburan emas anda. Pada masa ini, ia berharga RM10.

        Bayaran penggantian:

        Ini adalah bayaran yang anda bayar untuk menggantikan buku akaun yang hilang atau rosak. Di Malaysia, jumlah biasa adalah RM15 - RM20.

       Dapatkan tips kewangan mingguan!

       *Tips percuma. Batalkan langganan bila-bila masa.
       image of two hands holding a package