Gen-Y dan simpanan: Bolehkah mereka lakukannya?

by
Tags:
homeloan

Simpanan tidak perlu memberi kesan ke atas gaya hidup menarik anda, jika anda telah tetapkan pelan dan tahu kesilapan apa yang perlu dielakkan.

Perkataan keramat berhubung kewangan peribadi untuk Generasi Y nampaknya adalah “simpanan”. Tapi apakah tujuan kita lakukannya?

Kebanyakan Gen Y faham tentang kepentingan simpanan setelah menyaksikan krisis kewangan antara tahun 1997-1998 yang dilalui oleh ibubapa mereka. Namun persoalannya ialah BAGAIMANA?

Dan apa yang membimbangkan ialah lebih separuh (52%) dari Gen Y yang ditinjau oleh KPMG pada tahun 2008 tidak menyimpan sebahagian dari gaji mereka setiap bulan. Tinjauan itu kemudiannya mendapati Gen Y berpendapat bahawa “daripada melabur untuk masa depan”, mereka lebih suka untuk “hidup buat masa ini” dan mereka “tidak gemar untuk mempunyai apa-apa komitmen”.

Sesungguhnya fenomena ini amatlah membimbangkan. Simpanan tidak perlu memberi kesan ke atas gaya hidup menarik anda, jika anda tetapkan pelan dan tahu kesilapan apa yang perlu dielakkan. Dengan mengenalpasti matlamat untuk diri anda dan memahami bahawa simpanan boleh membantu anda mencapai matlamat tersebut, ini akan membantu anda melihatnya dari sudut yang berbeza.

 

Berikut adalah panduan untuk mewujudkan pelan simpanan yang efektif:

1. Cipta senarai belanjawan

Berapakah pendapatan bulanan serta perbelanjaan anda setiap bulan? Senaraikan semua komitmen bulanan anda seperti ansuran kereta, sewa rumah atau ansuran rumah, kos petrol dan tol serta keperluan-keperluan lain. Walaubagaimanapun, jangan masukkan perbelanjaan yang tidak tetap seperti pembelian beg tangan pereka terkenal di dalam senarai tersebut.

Potong kesemua perbelanjaan bulanan ini dari gaji anda dan tetapkan satu jumlah dari baki ini untuk simpanan. Anda perlukan pelan yang bertindak sebagai sokongan semasa kecemasan. Anda tidak akan tahu bilakah kereta anda akan rosak dan ini mungkin akan menyebabkan kos pembaikpulihan yang tinggi.

2. Berapakah nilai simpanan yang sesuai?

Kebanyakan individu tidak menyimpan wang yang secukupnya untuk hari hujan (kecemasan). Satu cadangan yang biasa digunakan apabila menentukan jumlah simpanan yang sesuai ialah untuk menyimpan jumlah yang bernilai lebih kurang tiga bulan gaji atau enam bulan kos perbelanjaan (berdasarkan pengiraan perbelanjaan bulanan anda di atas).

Contohnya, jika pendapatan kasar tahunan anda ialah RM36,000, nilai simpanan tiga bulan (jumlah dana kecemasan yang ideal) ialah RM9,000. Dana ini akan membantu anda berdepan dengan kes-kes kecemasan.

3. Tetapkan matlamat anda

Selain dari menyimpan untuk perkara yang tidak diketahui, anda perlukan matlamat yang padu agar terus mempunyai motivasi untuk menyimpan wang. Dengan menentukan tujuan simpanan, ini akan memberikan panduan simpanan yang bermakna. Ianya bertindak sebagai peringatan berterusan tentang apa yang menanti anda dan memberitahu anda apabila usaha anda telah mencapai kejayaan. Jika anda menyimpan untuk bayaran pendahuluan sebuah kereta, anda perlu tahu jenis, model, dan harga pasaran kereta tersebut sebelum anda tahu berapa banyak yang anda perlu simpan dan untuk berapa lama. Penetapan tarikh akhir juga mampu membantu proses ini.

4. Jejak perbelanjaan anda

Manusia adalah makhluk yang beremosi. Kadang-kala anda akan berbelanja menggunakan perasaan dan bukannya akal anda. Dengan menjejak perbelanjaan anda, anda akan tahu apabila anda telah berbelanja secara berlebihan dan di mana anda perlu lakukan pemotongan. Terdapat pelbagai aplikasi atau alatan online percuma yang boleh membantu anda melakukannya. Malah spreadsheet Excel dalam bentuk mudah juga adalah cara yang bagus untuk terus menjejaki perbelanjaan bulanan anda.

5. Wujudkan penampan

Jangan habiskan wang anda sehingga nilai Ringgit terakhir setiap bulan. Wujudkan sedikit penampan yang tidak termasuk simpanan anda, pada setiap bulan. Kadang-kadang, malah pembelian kecil yang tidak nampak berbahaya mampu menjejaskan simpanan anda dan ini patut dielakkan sebaik mungkin.

6. Kawal perbelanjaan kad kredit

Mempunyai kad kredit pertama anda boleh menjadi satu keseronokan. Ia boleh membantu anda mendapatkan pelbagai barang yang anda tidak mampu sebelum ini dengan membenarkan anda melakukan pembelian besar yang berasaskan pelan ansuran. Walaubagaimanapun, ketidakupayaan untuk mengurus perbelanjaan kad kredit boleh menjurus kepada kesan buruk. Jika anda terlepas pembayaran selama sebulan, ianya mungkin tidak nampak seperti masalah besar buat masa sekarang, tapi apabila jumlah itu bertambah dengan faedah serta pembelian tambahan lain, anda mungkin tidak akan mampu untuk menangani kerosakan yang tercatit di penyata kad kredit anda. Hanya dapatkan kad kredit yang anda boleh uruskan dari segi penggunaan dan pembayaran.

7. Mulakan sekarang

Pembuangan masa adalah musuh paling teruk anda apabila ianya berhubung dengan perkara berkaitan dengan wang. Jangan buang masa untuk memulakan pelan simpanan anda. Lebih lama anda berlengah, lebih lama masa yang akan diambil untuk mencapai matlamat anda. Untuk menyimpan sebanyak tiga bulan pendapatan, ia boleh mengambil masa sehingga 16 bulan, bergantung kepada nilai simpanan anda setiap bulan.

8. Tetapkan fokus anda ke atas ganjaran

Menyimpan untuk mencapai matlamat anda boleh dibandingkan dengan marathon, dan bukannya acara pecut. Jumlah yang kecil dalam jangka masa yang lama boleh menghasilkan keputusan yang besar. Jangan lakukan kesilapan untuk tidak menyimpan langsung hanya kerana matlamat dilihat seperti tidak mampu dicapai serta merta.

Get free weekly money tips!

*Free of charge. Unsubscribe anytime.
newsletter image