4 Langkah Kewangan Yang Mungkin Dapat Meningkatkan Skor Kredit Anda

by
4 Langkah Kewangan Yang Mungkin Dapat Meningkatkan Skor Kredit Anda

Jika anda telah mengklik halaman ini, ia mungkin kerana tajuk artikel ini mempunyai makna bagi anda. Lagipun, anda mungkin pernah menghadapi beberapa isu berkenaan dengan skor kredit yang rendah.

Namun, ini bukanlah penghujung jalan bagi anda. Seperti segalanya di dunia ini, ia boleh diperbaiki.

Kami mengaku, ia tidak mudah untuk dilakukan. Tiada apa-apa perkara yang bernilai dapat dicapai dengan mudah. Walau bagaimanapun, anda bernasib baik sebab bank dan institusi kewangan inginkan anda memiliki skor kredit yang baik. Jadi, ia memanfaatkan semua pihak jika anda berjaya membayar hutang dan meningkatkan kesihatan kewangan anda.

Apa yang anda perlu lakukan bergantung pada bagaimana anda tiba di keadaan anda sekarang. Setiap individu mempunyai keutamaan dan masalah kewangan yang unik. Walaupun begitu, kami boleh mencadangkan penyelesaian untuk beberapa isu lazim yang dihadapi oleh rakyat Malaysia.

Pemindahan baki kad kredit

Kami faham. Kad kredit tidaklah semudah seperti yang dipaparkan. Hari ini anda menggunakannya untuk membeli barang; pada keesokan harinya pula, anda dikemukakan dengan penyata bulanan yang anda tidak mampu membayar.

Dalam kes ini, anda terperangkap membayar faedah kad kredit anda setiap bulan untuk mengelakkan penalti. Ini menyebabkan anda mungkin tidak menggunakan kad kredit tersebut selama berbulan-bulan, malah bertahun-tahun. Lebih buruk lagi, jumlah yang anda hutang masih banyak.

Satu cara untuk membantu diri anda adalah melalui pemindahan baki kad kredit. Ini bermakna memindahkan jumlah terhutang anda kepada kad kredit yang mempunyai kadar faedah yang lebih rendah. Cara ini membantu anda membayar jumlah yang terhutang, di mana anda tidak lagi terikat dengan pembayaran faedah sahaja.

Sebenarnya, kebanyakan kad kredit dengan pemindahan baki juga menawarkan kadar faedah sifar untuk masa yang terhad. Ini bertujuan membantu anda membayar hutang anda. Jangan bazirkan peluang ini dan membelanjakan wang tersebut untuk sesuatu yang lain.

Penyatuan hutang

Pinjaman peribadi biasanya dianggap sebagai sesuatu yang negatif. Kebanyakan daripada tanggapan seperti ini adalah tidak benar. Jika digunakan dengan betul, pinjaman peribadi dapat meningkatkan kualiti hidup anda; dan mungkin membimbing anda ke arah kesihatan kewangan yang lebih baik.

Apabila anda mengambil pinjaman peribadi untuk melangsaikan hutang lain anda, anda dapat meningkatkan skor kredit anda. Ini membolehkan anda menumpukan usaha untuk membayar hanya satu pinjaman.

Tujuannya adalah untuk mengumpul semua hutang tertunggak anda ke dalam satu pinjaman yang akan mengurangkan jumlah bayaran balik bulanan berbanding dengan apa yang anda bayar sebelum ini.

Kami pernah menguraikan jumlah ini dalam artikel kami sebelum ini, dan akan mengemukakannya sekali lagi di sini sebagai contoh:

Jumlah hutang 

Jumlah hutangKadar faedahPembayaran balikTempohJumlah faedah
Kad Kredit A – RM10,000

 
15% setahunRM5002 tahunRM1,579
Kad Kredit B –

RM5,000

 
15% setahunRM2501 tahun 11 bulanRM790
Pinjaman Peribadi – RM50,000

 
13.09% setahunRM1,1407 tahunRM45,760
Jumlah

 
RM1,890RM48,129

Penyatuan Hutang dengan Pinjaman Peribadi 

Jumlah hutangKadar faedahPembayaran balikTempohJumlah faedah
RM65,0006% setahunRM1,0987 tahunRM27,232

Sebagaimana yang anda dapat lihat, hutang sebanyak RM65,000 dalam beberapa akaun boleh disatukan di bawah satu pinjaman. Ini membawa kepada komitmen bulanan dan jumlah faedah yang lebih rendah untuk dibayar.

Sudah tentu, penyatuan hutang tidak akan menyelesaikan masalah anda. Anda masih perlu membayar jumlah ini. Tetapi ia menjadikan matlamat anda lebih mudah untuk dicapai.

Penyatuan hutang juga membantu skor kredit keseluruhan anda dengan menjelaskan beberapa hutang sekaligus. Selain itu, ia mengurangkan apa-apa penalti yang mungkin dikenakan ke atas skor anda akibat bayaran terlepas.

Pembayaran bil secara automatik

Ini adalah penyelesaian yang kurang dipertimbangkan untuk meningkatkan skor kredit anda. Secara amnya, kaedah ini hanya berfungsi jika anda jenis yang sentiasa lupa membayar bil anda. Mengautomasikan pembayaran mungkin satu langkah kewangan yang baik jika anda mempunyai tabiat membeli barang mengikut gerak hati dengan menggunakan wang yang diperuntukkan untuk bayaran bil.

Kebanyakan bank menawarkan sistem pembayaran bil secara automatik yang memindahkan jumlah tertentu daripada akaun simpanan anda pada waktu yang ditetapkan setiap bulan. Langkah kewangan ini memastikan anda tidak terlepas bayaran, dan tidak membenarkan anda membelanjakan wang tersebut untuk sesuatu yang lain.

Ia sukar untuk menentukan bagaimana bil yang tidak dibayar akan mempengaruhi skor kredit anda. Setiap institusi kewangan mempertimbangkan perkara ini dengan cara berbeza dan tidak mendedahkan pengiraan yang dilakukan. Walau bagaimanapun, sentiasa membayar bil anda tepat pada masanya adalah amalan kewangan yang baik yang juga akan membantu meningkatkan skor anda.

Penstrukturan semula kewangan

Bagaimana jika skor kredit anda terlalu rendah untuk memenuhi syarat pinjaman peribadi atau kad kredit? Mungkin bank memutuskan bahawa anda mempunyai risiko yang terlalu tinggi. Lagipun, bank juga perlu berjaga-jaga sebelum memberi pinjaman kepada sesiapa sahaja.

Satu cara untuk menyelamatkan skor anda adalah dengan menstruktur semula hutang anda. Syarikat kad kredit dan bank sentiasa bersedia untuk berbincang dengan anda mengenai skim pembayaran bagi membantu menjelaskan hutang anda kepada mereka.

Jika anda tidak dapat menghubungi bank pada masa ini, atau anda mempunyai pelbagai pinjaman dan kad kredit, anda juga boleh menghubungi agensi kaunseling kredit seperti AKPK. AKPK menawarkan nasihat terperinci untuk menguruskan keadaan kewangan anda, dan dapat memberi pelan peribadi untuk mengatasi masalah anda.

Tiada penyelesaian yang mudah

Kami faham bahawa penyelesaian bagi masalah anda lebih senang dicakap daripada dibuat. Malah, ia seperti berada dalam situasi ‘Catch-22’ atau dalam keadaan dilema. Anda perlukan pinjaman untuk meningkatkan skor kredit, tetapi anda juga perlukan skor kredit yang baik untuk mendapat pinjaman.

Anda mungkin tidak tahu di mana anda boleh mencari produk kewangan ini, dan juga tidak mengambil perhatian tentang kad kredit yang menawarkan pemindahan baki.

Nasib baik iMoney CreditScore dapat membantu anda dalam perkara ini. CreditScore iMoney bukan sahaja dapat mencadangkan kad kredit dan pinjaman peribadi yang kami percaya akan memberikan kesan paling besar dalam memperbaiki keadaan kewangan anda, ia juga menyediakan penjelasan mengenai apa yang anda lakukan dengan betul.

Jika anda belum mencuba iMoney CreditScore, maka anda harus mencubanya. Ia benar-benar percuma, dan memberi maklumat yang anda perlukan untuk memperbaiki keadaan kewangan anda.

Get free weekly money tips!

*Free of charge. Unsubscribe anytime.
newsletter image