Skim Persaraan Swasta : Adakah simpanan anda cukup untuk waktu persaraan?

Semua orang berhak menjalani kehidupan persaraan yang selesa selepas sudah bertahun membanting tulang. Untuk mempunyai kewangan yang kukuh selepas bersara, anda perlu menyimpan sebanyak 2/3 daripada gaji terakhir anda untuk menjalani kehidupan seperti biasa.

Kalkulator Persaraan

Ketahui status persediaan persaraan anda dan apa yang anda boleh buat untuk menambah baik kehidupan persaraan anda dengan menggunakan kalkulator di bawah.

RM
tahun
Kira

Anggaran:

*Jangka hayat hidup = 80 tahun
*Anggaran kadar inflasi tahunan = 3.0%

Kalkulator ini direka khas oleh iMoney

Berapakah yang saya perlu simpan supaya kewangan persaraan saya lebih kukuh?

Pendapatan bulanan selepas persaraan (2/3 daripada gaji terakhir)

RM 80,000

Jumlah yang diperlukan untuk persaraan

RM 14,424,873

Belajar bagaimana anda boleh menyimpan dan melabur sehingga anda mencapai jumlah yang diperlukan untuk bersara menggunakan kalkulator persaraan PRS.

PRS adalah skim simpanan dan pelaburan sukarela jangka masa panjang yang diwujudkan untuk membantu anda menyimpan simpanan persaraan anda. PRS menawarkan skim simpanan pelaburan yang selamat, fleksibel dan dikawal selia untuk anda mengumpul simpanan persaraan anda. PRS disediakan kepada semua rakyat Malaysia yang bekerja dengan majikan dan bekerja secara sendiri.

Soalan lazim tentang Skim Persaraan Swasta (PRS)

Apakah itu PRS?

PRS adalah skim simpanan dan pelaburan sukarela jangka masa panjang yang diwujudkan untuk membantu anda menyimpan simpanan persaraan. PRS bertujuan untuk menambah pilihan yang tersedia kepada semua rakyat Malaysia, sama ada bekerja dengan majikan atau bekerja secara sendiri, sebagai cara untuk menambah baik simpanan persaraan mereka menggunakan sistem yang rapi dan dikawal selia. Ketahui lebih lanjut tentang PRS di sini.

Siapakah yang layak untuk mencarum dengan PRS?

Mana-mana individu yang berumur 18 tahun dan ke atas semasa membuka akaun pencen swasta/peribadi layak untuk mencarum dengan mana-mana simpanan di bawah Skim Persaraan Swasta (PRS). PRS ditawarkan untuk warganegara Malaysia dan juga bukan warganegara Malaysia. Ketahui lebih lanjut tentang kelayakan pencarum di sini

Bagaimanakah cara untuk mencarum dengan PRS?

Anda boleh membuat caruman seperti biasa atau mencarum secara sekaligus dengan PRS. Sila ketahui bahawa terdapat perbezaan minimum caruman dan jumlah caruman berikut yang mungkin berbeza bergantung pada penyedia PRS. Ketahui lebih lanjut tentang penyedia di sini

Apakah insentif yang disediakan oleh kerajaan untuk caruman PRS?

Bagaimanakah cara untuk menguruskan akaun PRS saya?

Selepas membuka akaun PRS bersama penyedia, anda akan menjadi ahli PRS seumur hidup secara automatik. Ahli PRS akan diberikan akaun dalam talian, menyediakan kemudahan untuk anda semak butiran pelaburan dan transaksi serta mengakses laporan prestasi mereka 24 jam sehari. Ketahui lebih lanjut tentang keahlian PRS di sini.