6 Pertimbangan Apabila Mengambil Pinjaman Perumahan

by
Tags:
Seperti semua pinjaman, keutamaan anda adalah bank yang menawarkan anda kadar faedah yang terendah.

Seperti semua pinjaman, keutamaan anda adalah bank yang menawarkan anda kadar faedah yang terendah.

Untuk kebanyakan orang, memilih pinjaman rumah adalah susah hampir seperti memilih rumah itu sendiri. Jika anda sedang mencari pinjaman rumah untuk membeli rumah idaman anda, berikut adalah 6 perkara yang anda patut pertimbangkan sebelum membuat satu keputusan kewangan yang mungkin adalah paling penting dalam hidup anda.

1) Jenis Pinjaman Rumah

Pertama sekali, pertimbangkan apa yang sesuai untuk anda: Pinjaman Tradisi Berjangka atau Pinjaman Rumah Fleksibel (“Pinjaman-Fleksi”). PinjamanTradisi Berjangka memerlukan anda untuk membayar amaun tetap setiap bulan sepanjang tempoh pinjaman rumah anda (cth 30 tahun) sementara Pinjaman-Fleksi memberi anda pilihan untuk mengurangkan faedah anda bila-bila masa yang anda mahu (cth dengan menyimpan lebihan wang ke akaun semasa yang berkaitan. Semakin banyak anda simpan, semakin kurang faedah yang anda bayar).

Jika anda mempunyai corak aliran wang yang mudah dijangka dan ketat, Pinjaman Tradisi Berjangka mungkin pilihan terbaik. Jika anda lebih menggemari fleksibiliti dalam pembayaran pinjaman anda, Pinjaman-Fleksi adalah disarankan.

2) Kadar Faedah

Seperti mana dengan semua pinjaman, keutamaan anda adalah bank yang menawarkan kadah faedah yang terendah. Merujuk kepada contoh yang digunakan sebelum ini: untuk pinjaman rumah sebanyak RM500,000 dalam tempoh 30 tahun, perbezaan faedah di antara kadar faedah 4.2% dan 4.15% (cth hanya 0.05%) boleh jadi lebih daripada RM5,000! Untuk mengetahui bank yang menawarkan kadar faedah pinjaman rumah yang terbaik, sila rujuk carta perbandingan pinjaman rumah berguna kami.

3) Margin Pembiayaan (Berapa Banyak Anda Boleh Pinjam)

Bergantung kepada pelbagai faktor termasuk nilai rumah dan kedudukan anda dengan bank, bank yang berlainan menawarkan anda Margin Pembiayaan yang berbeza. Di mana anda diperlukan membayar mana-mana amaun yang tidak termasuk dalam pendahuluan pinjaman rumah, ini adalah amat penting lebih-lebih lagi bila anda kekurangan wang.

Sebagai contoh: untuk rumah bernilai RM500,000, anda akan memerlukan RM100,000 sebagai pendahuluan jika Margin Pembiayaan anda adalah 80%; tetapi anda hanya perlu membayar RM50,000 sebagai pendahuluan jika Margin Pembiayaan anda adalah 90%.

homeloan-728x90-bm

4) Tempoh Berkunci

Tempoh Berkunci adalah tempoh di mana anda akan dikenakan penalti (selalunya 2-3% daripada jumlah pinjaman prinsipal) jika anda memilih untuk membayar penuh pinjaman rumah anda sebelum ia mencapai tempoh tamatnya. Apabila memilih pinjaman rumah, ia berbaloi untuk mempunyai Tempoh Berkunci sesingkat yang boleh dan penalti serendah yang boleh. Sesetengah bank juga tidak mengenakan penalti sama sekali jika notis yang lengkap diberikan. Sebagai permulaan, anda mungkin ingin membuat perbandingan Tempoh Berkunci antara semua bank-bank Malaysia di iMoney.

5) Yuran dan Caj

Permohonan pinjaman rumah melibatkan profesional dan proses-proses yang dikawal selia kerajaan seperti persediaan dan pembayaran perjanjian pinjaman, pembayaran duti setem dan pemprosesan oleh bank, dan sebagainya.Semua proses-proses ini selalunya bersertakan yuran dan caj yang akan ditanggung oleh anda, si pembeli. Dalam kes tertentu, ia juga boleh ditanggung penuh atau separuh oleh bank sebagai sebahagian daripada pinjaman pakej anda. Oleh itu, lebih baik duduk dengan pegawai-pegawai pinjaman (di semua bank yang anda pertimbangkan untuk membuat pinjaman rumah) dan minta mereka menerangkan mengenai semua yuran dan caj kepada anda. Ia mungkin adalah satu proses yang berulang dan memakan masaa tetapi ia akan menjadi masa yang digunakan dengan sebaiknya.

6) Bank

Akhir sekali, fahami yang anda akan selalu berurusan dengan bank selagi pinjaman rumah anda masih berjalan (yang mungkin mengambil masa 20 hingga 30 tahun). Dengan itu sebagai peringatan, anda patut memilih bank yang anda selesa untuk berurusan. Sesetengah perkara yang anda mungkin ingin fikirkan termasuk:

  • Adakah anda mempunyai akaun simpanan atau semasa dengan bank tersebut (untuk kemudahan pemindahan antara akaun)?
  • Adakah anda puas hati dengan perkhidmatan mereka?
  • Adakah terdapat cawangan tempatan yang berdekatan dengan rumah atau pejabat anda?
  • Adakah anda rasa bank tersebut boleh dipercayai atau boleh diharapkan?
  • Adakah bank tersebut menawarkan perkhidmatan-perkhidmatan tambah nilai yang akan memudahkan anda dalam jangka masa panjang?
  • Bagaimana reputasi keseluruhan bank tersebut?

Bersedia untuk memilih pinjaman rumah anda sekarang? Kenapa tidak teruskan ke carta perbandingan pinjaman rumah kami dan lihat pilihan-pilihan yang anda ada!

Untuk membuatkan anda bersedia, anda juga mungkin ingin memeriksa Infografik  ABC Pinjaman-Pinjaman Rumah iMoney untuk mengetahui makna sesetengah istilah dalam perjanjian pinjaman rumah.

Get free weekly money tips!

*Free of charge. Unsubscribe anytime.
newsletter image