• Kadar Faedah (p.a)

  5.15%

 • Kadar Asas Baru

  3.65%

 • Jenis Pinjaman

  Term Loan

 • Tempoh Berkunci

  Tiada

Kalkulator Pinjaman
Jumlah Pinjaman

RM

Tempoh Pinjaman (tahun)
Kadar Faedah (p.a)

5.15%

Bayaran Bulanan

RM2,730

Apa yang menarik tentang Pinjaman Perumahan Bank Islam?
 • Pilihan untuk tidak membuat pembayaran selama 2 bulan setiap tahun
 • Pakej penuh yang mematuhi asas Shariah

Kelayakan

Tempoh Pinjaman: Sehingga 35 Tahun
Margin Pembiayaan: 90%
Sesuai Untuk: Rumah yang siap, dalam pembinaan, refinance

Product Review by iMoney

Adakah Pinjaman Perumahan Bank Islam sesuai untuk saya?

Bank Islam menawarkan pembiayaan rumah yang berasaskan Shariah dan pakej refinancing khas untuk pelanggan perbankan Islamik. Pakej Bank Islam adalah pembiayan perumahan Islamik dengan kadar berubah-ubah yang menawarkan pilihan untuk tidak membuat pembayaran selama dua bulan pada bulan November dan Disember agar anda mempunyai lebih wang semasa musim perayaan manakala Wahdah Home Refinancing juga datang bersama ciri yang sama. Pinjaman perumahan Bank Islam mempunyai pembayaran penalti sehingga 4% dari jumlah terkumpul pinjaman anda jika anda melakukan pemyelesaian awal pinjaman. Kadar keuntungan Bank Islam juga adalah di antara yang tertinggi di antara bank yang menawarkan pinjaman Islamik di Malaysia. Margin pembiayaan yang ditawarkan oleh Bank Islam boleh mencecah sehingga 90% termasuk MRTT (Mortgage Reducing Term Takaful) dan tempoh pinjaman boleh dilanjutkan sehingga 35 tahun (berdasarkan garis panduan terkini Bank Negara Malaysia) ATAU sehingga umur peminjam mencecah 70 tahun.

Pakej Pinjaman Perumahan Bank Islam

Pakej pinjaman perumahan Bank Islam adalah termasuk dua pakej home financing dan refinancing yang berasaskan Shariah untuk memenuhi keperluan berbeza pelanggan perbankan Islamik. Ciri utama pakej Baiti Home Financing serta Wahdah Home Refinancing dikelaskan seperti di bawah.
Produk Ciri-ciri Utama Adakah ini Pakej Flexi?
Baiti Home Financing
 • Pakej pembiayaan rumah Islamik dengan kadar berubah-ubah
 • Pembiayaan untuk hartanah yang telah siap dan dalam pembinaan
 • Pilihan “payment holiday” pada bulan November dan Disember
TIdak
Wahdah Home Refinancing
 • Pakej pembiayaan rumah Islamik dengan kadar berubah-ubah
 • Untuk tujuan refinancing
 • Pilihan”payment holiday” pada bulan November dan Disember
Tidak

Adakah saya layak untuk memohon pinjaman perumahan Bank Islam?

Semua permastautin tetap dan warga asing yang berumur antara 18 dan 70 tahun boleh memohon pinjaman perumahan Bank Islam, selagi mereka tidak mempunyai status bankrupsi dan tidak mempunyai tindakan undang-undang yang diambil terhadap mereka.

Apakah Dokumen Yang Perlu Saya Sediakan?

Jika anda telah memohon Pinjaman Perumahan Bank Islam, anda akan diminta untuk menyediakan beberapa dokumen sokongan bagi pemprosesan permohonan anda oleh pihak bank. Dokumen-dokumen tersebut adalah seperti berikut: * Borang Permohonan * Kad Pengenalan * Salinan Sales and Purchase atau Resit Tempahan atau Letter of Offer dari pemaju * Salinan Individual Title Deed * Laporan Penilaian Hartanah (bagi hartanah yang telah siap) * Slip gaji / akaun gaji terkini (3 bulan berturut-turut) * Penyata Komisen terkini (6 bulan berturut-turut) * Penyata KWSP terkini (3 bulan berturut-turut) * Borang EA terkini * Penyata Bank terkini (6 bulan berturut-turut) * Surat Pengesahan Pekerjaan dan Imbuhan

Menarik! Apakah Langkah Seterusnya?

Anda boleh gunakan kalkulator pinjaman perumahan Bank Islam untuk mengira jumlah pembayaran balik bulanan anda, berdasarkan nilai hartanah impian dan jumlah pinjaman. Apabila anda sudah bersedia untuk memohon, anda boleh lakukan pertanyaan percuma melalui iMoney dan kami akan menghubungi anda. Permohonan pinjaman perumahan melalui iMoney adalah percuma. Jika anda tidak pasti sama ada pinjaman perumahan dari Bank Islam adalah pilihan yang terbaik untuk anda, klik di sini untuk bandingkan pinjaman perumahan yang lain di Malaysia.

Adakah Mudah Bagi Saya Untuk Membayar Balik Pinjaman Perumahan Bank Islam?

Cara pembayaran untuk pinjaman perumahan Bank Islam adalah seperti berikut: Pemindahan Secara Online : Pindahkan wang dari Akaun Simpanan atau Semasa Bank Islam anda untuk melakukan pembayaran secara online. MEPS : Bayar pinjaman anda melalui mesin ATM MEPS (lebih 5,000 lokasi) di seluruh negara. Interbank GIRO : Bayar semula pinjaman anda melalui pemindahan wang Interbank GIRO di cawangan bank yang berdaftar atau melalui perbankan online. Fasiliti Standing Instruction : Pemotongan automatik dari akaun bank anda setiap bulan. Mesin ATM Bank Islam : Pindahkan wang dari Akaun Simpanan atau Semasa Bank Islam anda untuk melakukan pembayaran di semua cawangan Bank Islam. Mesin Express Payment : Lakukan deposit tunai atau cek di cawangan Bank Islam. Pembayaran Melalui Pos : Poskan kepada Bank Islam cek dan penyata anda dalam sampul surat tertutup. Perbankan Telefon : Berikan arahan untuk pemotongan dari akaun bank anda untuk membayar pinjaman perumahan melalui T-PIN.
Jika anda sedang mencari gadai janji yang lain, anda juga boleh mempertimbangkan
Pinjaman Perumahan Affin Bank : Di Affin Bank, kadar asas (Base Rate) gadai janji adalah 3.99%. Ia datang dengan pilihan pakej pinjaman fleksi dan margin pembiayaan maksimum sebanyak 90%. Terdapat tempoh berkunci selama 5 tahun untuk gadai janji ini. Pinjaman Perumahan Hong Leong : Hong Leong menawarkan pinjaman rumah dengan kadar asas (Base Rate) 3.84%. Pilihan untuk pakej pinjaman fleksi disediakan dan mempunyai margin pembiayaan maksimum sebanyak 90%. Tempoh berkunci untuk pinjaman rumah ini adalah 3 tahun. Pinjaman Perumahan OCBC : Kadar asas (Base Rate) pinjaman perumahan daripada OCBC adalah 3.92%. Ia datang dengan pilihan untuk pakej pinjaman fleksi dan mempunyai margin pembiayaan maksimum sebanyak 90%. Untuk pinjaman perumahan ini, tiada tempoh berkunci.