Pilihan: iPhone 6, iPad 4 Atau Melabur?

by
Tags:
Pilihan: iPhone 6, iPad 4 Atau Melabur?

Artikel ini ditaja oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, di bawah inisiatif InvestSmart itu.

securities-commission-malaysia      invest smart

Bagaimana jika anda sedang merancang antara membeli gajet iPhone 6 ataupun dengan mengambil keputusan untuk melabur? Lupakan niat anda untuk membeli gajet baharu dan mulakan masa anda untuk melabur!

Jikalau anda sedang berkira-kira untuk membeli gajet baharu seperti iphone 6, mahupun gajet tablet baharu seperti iPad 4, fikirkan semula.
Kebanyakan daripada kita sering terpengaruh dengan rakan-rakan, namun begitu, sedarkah kita bahawa kita mungkin perlu mengeluarkan kos lebih daripada  apa yang diperlukan untuk membeli gajet-gajet ini.
Realitinya, nilai gajet-gajet ini akan susut setiap tahun. Ini bermakna, trend atau habit untuk   sentiasa mengikuti perkembangan semasa teknologi adalah suatu habit yang merugikan. Tambahan pula, kebanyakan teknologi gajet ini dikemaskini setiap tahun dan model baharu akan sentiasa keluar.
Kadar susut nilai bagi sebuah gajet juga boleh menjangkau pada kadar yang amat tinggi iaitu sekitar 10% setahun.

Adakah anda amat memerlukan iPhone 6 atau iPad 4?

Dengan ciri-ciri terbaharu yang mampu anda banggakan,  memang tidak dinafikan bahawa  iphone 6 adalah sebuah gajet yang mampu menambat hati sesiapa sahaja yang ingin memilikinya.

Namun begitu, adakah ianya berbaloi untuk anda memiliki gajet ini? Lihat rajah di bawah.

Senarai harga produk Apple

iPhone 6 & iPhone 6 Plus

MemoriiPhone 6iPhone 6 Plus
16GBRM2,399RM2,749
64GBRM2,749RM3,149
128GBRM3,149RM3,549

iPad 4

WiFiWiFi + Cellular
RM1,499RM1,899
RM1,799RM2,199
RM2,099RM2,499

Sebuah iPhone 5S 16GB dijual pada harga RM2,399 ketika ianya dilancarkan pada tahun 2012. Sekarang, tiga tahun kemudian, nilai terpakai iPhone 5S berharga sekitar RM 1,450. Jika kita menggunakan  kadar susut nilai sebanyak 65%,  nilai iPhone 6 16 GB anda  akan berharga RM 1,450 3 tahun kemudiannya.
Kadar susut nilai sebanyak 65% adalah kos yang anda perlu bayar jika anda mahu memiliki gajet sebegini. Namun begitu, anda juga harus ingat tentang konsep kos melepas “opportunity cost”  yang mungkin anda tidak sedari.
Anda telah berkerja keras untuk menampung kos hidup anda demi mencapai impian anda yang tersendiri, jadi,  tanya diri sendiri, adakah anda mahu laburkan jumlah wang RM 3,000 tersebut ataupun membeli gajet iphone 6 tersebut?

Kos Melepas (Opportunity Cost) Anda

Dengan membuat keputusan yang bijak untuk melabur dalam satu jumlah yang sama dengan kos membeli gajet iphone 6, anda berpeluang untuk melipat gandakan keuntungan anda sambil mengelak kos susut nilai yang terpaksa anda hadapi jika anda memilih untuk membeli iPhone 6.  Ini adalah contoh terbaik dalam mengambarkan konsep kos melepas (Opportunity Cost).
Perlu diingatkan dalam memilih instrumen perlaburan anda harus mengambil kira beberapa aspek dan perkara. Antaranya adalah modal pelaburan , tahap risiko, waktu serta matlamat kewangan. Pilihan yang anda tentukan ini melambangkan bentuk instrument pelaburan yang sesuai dengan anda.

1. Deposit tetap

Salah satu perlaburan risiko rendah  adalah dengan  melabur di dalam akaun Deposit Tetap (Fixed Deposit) (FD). Ianya mungkin tidak  memberi pulangan yang tinggi  yang mampu untuk mengawal kadar inflasi, tetapi pulangan modal anda akan perolehi adalah terjamin. Tambahan pula, FDs juga mempunyai tahap kecairan (liquidity) yg amat tinggi . Kebiasaanya,FD memberi  pulangan yang lebih jika jumlah modal yang dilaburkan adalah besar. Ini kerana FD mempunyai kadar faedah yang rendah.

Berikut adalah contoh yang diberi:

Modal Pelaburan AwalKeuntunganNilai PelaburanRisikoSesuai Untuk
RM3,0004.10%
(12 months)
RM3,1231 BINTANGDana Kontigensi

Anda mungkin hanya memperolehi RM 100 dalam masa setahun tetapi jika anda bandingkan dengan kadar susut nilai gajet yang anda beli, anda mampu memperolehi jumlah yang lebih daripada kadar susut nilai yang anda harus hadapi serta kadar inflaksi.

2. Unit amanah

Jika  anda melabur di dalam unit amanah yang memberi purata pulangan sebanyak 7.36% setahun, pada akhir tahun ketiga, jumlah perlaburan anda akan menjadi RM 3,712 dengan konsep perlaburan semula pulangan tahunan anda.

Modal Pelaburan AwalPulanganNilai PelaburanRisikoSesuai Untuk
RM3,0007.36% p.a.RM3,7123 BINTANG- Pelabur Risiko Rendah

- Jangka Panjang iaitu pelaburan persaraan

Dengan melabur di dalam dana unit amanah yang berisiko tinggi, anda akan memperolehi  untung yang lebih  apabila keuntungan terkumpul  anda   berkembang.

3. Saham

Saham selalunya dianggap sebagai satu bentuk perlaburan yang berisiko tinggi. Ini kerana ia mempunyai kadar naik turun yang tinggi dan ianya lebih kompleks dan rumit. Para pelabur harus sentiasa memerhatikan keadaan semasa pasaran untuk membuat keputusan yang tepat.

Dengan mengetahui selok belok perlaburan,  ianya meningkatkan peluang anda untuk memperoleh keuntungan. Salah satu rahsia pelaburan adalah dengan mengetahui  saham perdana (blue-chip stocks), memahami  trend pasaran dan lain-lain.

Berikut adalah contoh pulangan yang akan anda perolehi jika anda membeli saham daripada sebuah syarikat telekomunikasi tempatan dan menjual saham tersebut kembali apabila saham itu naik pada harga RM 0.50 per unit saham:

SahamHarga BelianHarga JualanKeuntunganRisikoSesuai Untuk
460 unitsRM6.50 per unitRM7.00 per unitRM2205 BINTANG- Pelabur Berisiko Tinggi

- Pelaburan Jangka Pendek

Melabur untuk masa depan anda

Terdapat pelbagai bentuk produk pelaburan yang menawarkan ganjaran berbeza dan tahap risiko berlainan. Memahami apa yang dimahukan daripada pelaburan, risiko yang sanggup untuk diambil dan aspek teknikal yang terlibat boleh membantu anda mengaut keuntungan dalam jangka masa panjang. Secara am, setiap pelaburan berpotensi menjana keuntungan dan kerugian.

Walau bagaimanapun, kebaikan melabur ialah anda sekurang-kurangnya akan mempunyai peluang untuk menjana pulangan dan keuntungan, atau menebus semula kerugian. Bandingkan ini dengan menghabiskan jumlah wang yang sama pada alat atau gajet yang nilainya pasti akan susut nanti. Pengguna yang bijak boleh menjimat lebih banyak wang dengan memilih jenis kad kredit yang sesuai dengan gaya hidup mereka.

Untuk si pelabur, tiada cara yang lebih memuaskan untuk belajar melainkan belajar secara sendiri. Kaji dan analisa produk pelaburan yang terdapat di pasaran sebelum membuat keputusan pelaburan yang bermaklumat. Bak kata Benjamin Franklin, salah seorang Bapa Pengasas Amerika Syarikat, ‘Pelaburan yang memberi faedah terbaik ialah ilmu pengetahuan!’.

© Suruhanjaya Sekuriti Malaysia menafikan semua waranti, sama ada melalui sebutan ataupun yang terimplikasi, termasuk waranti tanpa limitasi bagi ketepatannya, kelengkapannya atau kandungan maklumat yang menjadi sebahagian daripada laman web ini. Anda dinasihatkan merujuk pada pakar yang berkaitan seperti perancang kewangan bertauliah, jururunding pencukaian, penasihat pelaburan dan peguam bagi nasihat terperinci. Untuk maklumat lanjut mengenai penyiaran semula kandungan ini, sila emel: admin@investsmartsc.my.

Get free weekly money tips!

*Free of charge. Unsubscribe anytime.
newsletter image