Perkara-perkara Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Kad-kad Debit

by
Tags:
debit card

Walaupun ia disertakan dengan PIN, kad debit tidak patut dianggap sebagai kalis penipuan.

Selama beberapa tahun yang lepas, kad-kad debit semakin popular sama seperti kad-kad kredit. Selain daripada sebab-sebab kemudahan yang ketara, penerimaan luas terhadap kad-kad debit terletak terutamanya pada keyakinan orang ramai dalam aspek keselamatan (disebabkan Nombor Pengesahan Peribadi/Personal Identification Numbers, atau PIN) yang disertakan.

Tips dan Maklumat Tentang Penggunaan Kad Debit

Jika anda merancang untuk menukar kemudahan kredit yang lain ke kad debit, berikut adalah beberapa maklumat dan tips yang mungkin menarik bagi anda:

Anda Mungkin Telah Memiliki Kad Debit:  Ya, ambil kad ATM anda dari poket dan lihat. Jika ia mempunyai mana-mana perkataan ini – VISA atau MASTERCARD – dicetak pada permukaan kad, ia adalah kad debit.  Di Malaysia, kad ATM biasa juga mempunyai MEPS (Malaysia Electronic Payment System/Sistem Pembayaran Elektronik Malaysia) kemudahan yang boleh digunakan untuk transaksi-transaksi debit… tapi hanya di kedai-kedai jualan yang memaparkan logo MEPS.

Tiada Hutang Dengan Kad Debit:  Di dalam situasi-situasi yang biasa, kad debit anda menggunakan wang dalam akaun bank anda untuk membuat bayaran. Jadi secara asasnya, anda membelanjakan wang yang anda sedia ada dengan menggunakan kad debit.  Secara ringkas, tidak mungkin anda terlibat dengan hutang dengan kad debit melalui cara ini.

Anda Masih Boleh Terlibat Dengan Hutang Melalui Kad Debit: Namun begitu, jika anda mempunyai kad debit dengan kemudahan overdraf (iaitu yang membenarkan anda untuk berbelanja lebih daripada jumlah yang ada dalam akaun anda), itu memberikan kebebasan pada anda untuk berbelanja lebih daripada jumlah simpanan anda.  Sudah tentu ini bermakna anda masih boleh terlibat dengan masalah hutang dengan kad debit.

Anda Boleh Tetapkan Had Untuk Mengawal Perbelanjaan Anda: Kebanyakan bank di Malaysia menetapkan had perbelanjaan RM3,000 pada kad debit anda. Jika anda mahu, anda boleh menaikkan atau menurunkan had tersebut mengikut keperluan anda.  Ia adalah cara yang sangat baik untuk mengawal perbelanjaan anda jika anda kurang berdisiplin dengan wang.

Ada Caj-caj Yang Terlibat Dalam Kad Debit Anda: Biarpun dengan tanggapan yang biasa dibuat, yuran dan caj tetap menjadi sebahagian daripada kad debit yang dimiliki. Caj-caj biasa termasuk: yuran tahunan, yuran pengeluaran tunai (RM1) di ATM MEPS, yuran pengeluaran tunai (RM8) di ATM lain, dan faedah yang dikenakan apabila anda menggunakan kemudahan overdraf, antara yang lain.

PIN Anda Tidak Menjadikan Kad Debit Anda Kalis Penipuan: Kerana ia disertakan dengan PIN, kebanyakan orang melihat kad debit sebagai instrumen bayaran yang lebih selamat berbanding kad kredit. Walaupun ini, dalam hal tertentu, benar; apa yang sepatutnya menjadi alat keselamatan anda (iaitu PIN), juga boleh menjadi laluan ke akaun-akaun anda (jika seseorang berjaya mendapat PIN anda).  Jadi pastikan anda sentiasa berwaspada dalam melindungi kepentingan anda apabila anda menggunakan kad debit.

Suka artikel ini? Anda juga mungkin ingin membaca mengenai asas-asas bagaimana kad debit berfungsi.

 

Get free weekly money tips!

*Free of charge. Unsubscribe anytime.
newsletter image