Insurans Kemalangan Peribadi: Suatu Keperluan Atau Pilihan?

by
Tags:

Apakah dia insurans kemalangan?

Insurans kemalangan peribadi adalah satu perkara penting dalam kehidupan kita, yang ramai orang tak berapa perasan. Pada asasnya, ia adalah polisi tahnuan yang memberi anda perlindungan komprehensif terhadap malang yang tidak dijangka di depan hari.

Oleh kerana malang tak berbau, polisi seumpama ini akan memberi anda rasa dilindungi bila anda tahu anda dan orang tersayang mempunyai perlindungan yang cukup sepanjang masa. Namun, perhatikan bahawa setiap insurans kemalangan peribadi berbeza dari segi perlindungan yang diberi. Selalunya, ramai dari kita tak begitu beri perhatian kepada liputan perlindungan dan syarat-syaratnya. Contohnya, polisi mengecualikan perlindungan ke atas kes bunuh diri, kematian semasa beranak dan lain-lain jenis kemalangan. Juga, nilai perlindungan berbeza bergantung kepada jenis polisi yang anda beli.

Sejauh mana pentingnya insurans kemalangan peribadi?

Perkara pertama yang bermain di fikiran kita ialah keperluan perlindungan kemalangan peribadi. Anda mungkin telah buat perkiraan sepintas lalu mengenai kemalangan yang pernah anda lalui pada masa lepas. Sebenarnya, sesetengah dari kita memang perlukannya dan sesetengah dari kita mungkin termasuk dalam golongan yang bernasib baik dan tidak memerlukannya. Tapi macam mana kita nak tahu kita masuk golongan mana? Kemalangan tak diundang, namun ianya berlaku.

Mengikut hukum lazim, anda mungkin memerlukannya. Ini sebabnya:

Kemalangan tak dapat dijangka

Dalam kehidupan kita sentiasa bergerak. Setiap hari kita membuat perjalanan ke tempat kerja dan menghadapi situasi baru. Statistik kemalangan jalan raya pada tahun-tahun kebelakangan tidaklah memuaskan dan mengambil langkah berhati-hati sahaja tak mencukupi. Kemalangan jalan raya satu hal, tetapi juga macam-macam kemalangan boleh berlaku di rumah. Tiada tempat yang terkecuali, tapi kita juga tak perlu hidup dalam ketakutan. Mempunyai polisi kemalangan peribadi memberi anda sedikit kelegaan dan kawalan atas perkara yang tidak terjangka.

Insurans tempat kerja anda tak memadai

Kadang-kadang kerja anda mungkin mempunyai risiko fizikal dan insurans tempat kerja tak mencukupi. Ini kerana insurans jenis ini liputan perlindungannya adalah atas budi bicara majikan dan selalunya terhad. Jadi mendapatkan polisi kemalangan peribadi akan memberi anda kebebasan memilih pelan yang sesuai dan perlindungan yang anda benar-benar perlukan.

Simpanan anda mungkin tak mencukupi semasa menghadapi peristiwa yang tak diingini

Tak pelik kalau dikatakan bahawa kebanyakan dari kita tak ada simpanan lansung atau kecil jumlahnya. Kita melalui cara hidup yang tidak terjangka dan ramai yang hidup di bawa arus. Bagaimana anda nak menanganinya bila rutin biasa anda dicelah oleh kemalangan? Adakah anda dapat bayar yuran perubatan yang kosnya beribu-ribu ringgit atau lebih? Sudahlah anda cedera, ini pulak kena fikir nak bayar belanja hospital dan lain-lain kos berkenaan kecederaan. Paling teruk lagi ialah nasib orang tersayang sekiranya terjadi kemalangan yang membawa kematian. Polisi kemalangan peribadi dapat bantu anda membantu mereka menghadapi kesempitan kewangan yang mereka mungkin kena lalui.

Terdapat banyak faktor penting mengapa anda perlu dapatkan insurans kemalangan peribadi. Namun, bergantung kepada anda untuk pilih polisi insurans kemalangan peribadi yang memberi perlindungan yang diperlukan.

Get free weekly money tips!

*Free of charge. Unsubscribe anytime.
newsletter image