Apa Yang Anda Perlu Tahu Untuk Dapatkan Kad Kredit?

by
Tags:

Wang plastik pasti menyediakan kita dengan pelbagai kelebihan. Walau bagaimanapun, kemudahan itu juga boleh menimbulkan masalah. Oleh itu, anda perlu baca lebih lanjut mengenai kad kredit sebelum mendapatkannya.

Kemudahan

Kad kredit memberikan anda kemudahan tak perlu membawa wang tunai ke sana ke mari bersama anda. Dengan kes kecurian dan jenayah lain yang semakin meningkat, membawa wang tunai ke mana sahaja bersama kita pergi boleh mendatangkan kerisauan, apatah lagi agak berbahaya. Kebanyakan kad kredit juga boleh digunakan di peringkat antarabangsa dengan sedikit bayaran minimum, sekaligus menjadikan ia pasangan yang sempurna bagi pengembara.

Yuran, yuran dan yuran lagi

Tegasnya, kad kredit hanya menjadi sumber masalah apabila disalahgunakan. Pertamanya, produk-produk kewangan berfungsi mengenakan faedah ke atas bil yang belum dibayar dan tertunggak. Mungkin juga terdapat caj kewangan yang dikenakan ke atas penggunaan kad. Juga, kadang-kadang ada bayaran tahunan yang dikenakan sekali setahun. Yuran-yuran ini adalah perkara yang anda perlu fikir sebelum mendapatkan kad kredit.

Had kredit

Setiap akaun mempunyai apa yang dipanggil satu barisan kredit atau had kredit. Ini adalah jumlah maksimum yang anda boleh belanja atau caj pada kad anda. Setiap bank mempunyai peraturan had kredit yang berbeza. Sesetengah memberikan barisan kredit yang lebih besar kepada pemegang kad yang mempunyai gaji yang lebih tinggi atau pendapatan tetap. Terdapat juga program di mana kedudukan kredit yang baik dan kesetiaan kepada bank membolehkan pemegang kad mempunyai barisan kredit yang lebih tinggi.

Ganjaran

Pemegang kad kredit juga boleh mendapat mata apabila mereka menggunakan kad kredit mereka. Bilangan mata terkumpul untuk tempoh tertentu membolehkan pemegang kad mendapat ganjaran, hadiah percuma dan diskaun. Sekali lagi, bukan semua bank menawarkan program ini.

Kad kredit prabayar

Selain dari kad kredit tradisional, anda juga boleh pilih kad kredit prabayar. Fungsinya seperti kad debit. Tak semua bank menawarkannya, tetapi bagi yang menawarkannya, anda boleh tambah nilai kad di cawangan-cawangan tertentu. Mungkin dikenakan yuran untuk transaksi tetapi umumnya sangat minimum. Orang yang mahu bina skor kredit mereka biasanya mendapatkan kad kredit prabayar yang menawarkan peningkatan penarafan kredit.

Kecurian identiti

Anda perlu ingat bahawa pencuri identiti sentiasa mencari kad kredit. Dengan ini anda perlu amalkan langkah berjaga-jaga, terutamanya apabila membeli-belah atas talian. Jangan sekali-kali mendedahkan maklumat penting seperti nombor kad kredit anda, PIN dan lain-lain butir peribadi ke laman web atau pusat-pusat membeli-belah dalam talian yang tidak disahkan . Juga, jangan berurus niaga dengan orang yang anda hanya baru jumpa melalui internet atau perniagaan yang tidak mempunyai kredibiliti. Kemungkinan pencuri identiti sedang mengintai, menunggu mangsa mereka seterusnya. Cari cerita mangsa kecurian identiti di internet. Anda akan melihat bahawa kebanyakan daripada mereka berpunca dari mendedahkan maklumat kad kredit kepada peniaga yang tidak disahkan.

Tak sukar nak dapatkan kad kredit. Sesetengah bank juga memberikan kad kredit pra-lulus kepada individu terpilih. Cabarannya ialah bagaimana nak mengelak godaan beli benda yang anda tak punyai bajet untuknya. Namun, lihatlah ia sebagai satu cabaran untuk tingkatkan disiplin dalam cara anda berbelanja.

Get even more financial clarity with an iMoney account for FREE

We’ve tailored insightful tidbits just for you.

Or
Continue with email

By signing up, I agree to iMoney’s
Terms & Conditions and Privacy Policy

Get free weekly money tips!

*Free of charge. Unsubscribe anytime.
newsletter image