Formula Kejayaan Yang Pasti Untuk Mendapat Pinjaman Kereta

by
Tags:

Kenderaan adalah keperluan utama bagi mana-mana individu. Masa yang anda luangkan untuk berulang-alik ke sana ke mari boleh memakan masa yang banyak sehingga menjejaskan jadual ketat anda. Ini menjadikan keperluan mempunyai kereta sendiri amat ketara. Namun, tak semua orang mampu mempunyai bajet nak beli kereta. Oleh itu, membuat pinjaman kereta adalah opsyen yang sesuai.

Ada beberapa perkara yang perlu diamati supaya anda bersedia untuk memikul tanggungjawab ini. Dalam kes ini, tip-tip berikut pasti dapat membantu.

Jangan segera tuju kepada produk pinjaman kereta pertama yang anda lihat

Masalahnya dengan kebanyakan orang ialah mereka segera pergi ke opsyen pertama. Ini tak sepatutnya berlaku. Ia kerana penting bagi anda menilai yang mana satu produk pinjaman yang paling baik untuk anda. Ambil masa untuk semak pinjaman yang berbeza yang ada. Melayari laman web perbandingan seperti iMoneypada masa lapang anda adalah satu permulaan yang baik.

Bandingkan di antara pelbagai jenis pinjaman kenderaan yang ada

Anda mungkin terkejut apabila mendapati bahawa sebenarnya ada pelbagai pinjaman yang berbeza yang ditawarkan pada masa kini. Pinjaman kereta berbeza berdasarkan tempoh pinjaman mereka dan / atau margin pinjaman. Sesetengah institusi kewangan juga menawarkan pinjaman kereta dengan akaun bank yang berkaitan. Dapatkan pinjaman yang anda tahu yang terbaik memenuhi keperluan anda.

Nilai keadaan kewangan anda

Ramai orang sentiasa menghadapi risiko berdepan dengan jumlah hutang yang tak terurus. Walau bagaimanapun, ini boleh dicegah dengan menilai kapasiti kewangan anda dengan berhati-hati sebelum buat pinjaman. Ikut kebiasaan, dapatkanlah pinjaman kereta yang anda tahu anda boleh bayar pada masanya. Oleh itu, anda perlu sangat-sangat objektif tentang aliran pendapatan dan perbelanjaan anda. Kira hanya pendapatan boleh dipercayai dan tetap. Jangan kira saluran pendapatan yang tak tetap dan tak stabil.

Cari kadar faedah yang rendah

Adalah penting anda cari jenis pinjaman kereta yang menawarkan kadar faedah yang lebih rendah. Ini membolehkan anda urus kos tambahan pinjaman dengan mudah. Secara umumnya, kadar faedah yang lebih tinggi tak digalakkan untuk apa-apa jenis pinjaman atau perjanjiaan kewangan. Elak dari syarat seumpama itu bila membuat pinjaman.

Sentiasa periksa terma dan syarat

Setiap produk pinjaman mempunyai satu set terma dan syarat-syarat yang anda perlu patuhi. Adalah sangat penting anda faham setiap perkara ini sebelum menurunkan tanda tangan anda. Perhatikan bahawa ada kes-kes tertentu di mana terdapat yuran dan bayaran tambahan yang tersembunyi dalam terma dan syarat. Lihat jika pemberi pinjaman anda mempunyai syarat seumpamanya dan pastikan jika anda selesa dengan syarat-syarat ini.

Pembekal biasanya mempunyai hubungan dengan syarikat kewangan

Anda boleh kurangkan masa mencari dengan mengambil manfaat dari hubungan penjual kereta. Adalah perkara biasa bagi institusi-institusi ini mempunyai ikatan dengan syarikat-syarikat tertentu yang menawarkan pembiayaan kereta. Apa yang baik ialah mereka biasanya mempunyai tawaran eksklusif yang anda boleh manfaatkan. Walau bagaimanapun, tak semua pembiayaan di bawah satu bumbung menawarkan tawaran terbaik. Ia masih bergantung kepada kedudukan kewangan anda.

Renungkan pilihan anda sebelum buat pinjaman. Lebih baik anda ambil masa dari tergesa-gesa membuat sesuatu yang boleh berkembang menjadi masalah kewangan yang besar.

Dah bersedia nak buat pinjaman kereta? Ketahui bank mana yang menawarkan kadar faedah pinjaman kereta yang terendah di sini.

Get even more financial clarity with an iMoney account for FREE

We’ve tailored insightful tidbits just for you.

Or
Continue with email

By signing up, I agree to iMoney’s
Terms & Conditions and Privacy Policy

Get free weekly money tips!

*Free of charge. Unsubscribe anytime.
newsletter image