Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Non-Fungible Tokens (NFTs)

by
Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Non-Fungible Tokens (NFTs)

Akhir ini, NFT menjadi topik yang paling hangat dalam dunia kripto. Tiga tahun yang lepas, pasaran NFT hanya bernilai sebanyak US$42 juta. Pada akhir tahun 2020, nilai pasaran NFT telah melonjak naik sebanyak 705% kepada US$338 juta, menurut NonFungible, salah satu badan yang memantau pasaran NFT.

NFT menjadi semakin popular dan mendapat banyak tarikan. Namun, masih ramai lagi orang yang tidak tahu cara NFT berfungsi, dan kebanyakan pembeli NFT masih keliru tentang apa yang mereka beli dan apa yang mereka dapat selepas membeli NFT.

Apa sebenarnya NFT?

NFT atau nama panjangnya ‘Non-fungible tokens’, adalah sebuah token digital yang membolehkan anda menjual dan membeli hak milik aset digital. Setiap NFT mestilah terikat dengan apa-apa aset digital yang unik dan kedua-duanya tidak boleh dipisahkan jika ianya sudah direkodkan di rangkaian blockchain. Contoh NFT termasuklah, tetapi tidak terhad kepada lukisan, muzik, animasi GIF, video, kosmetik dalam permainan video, dan tiket konsert.

Bagaimanakah NFT berfungi?

Bayangkan anda mencipta sebuah lukisan yang mempunyai keunikkan tersendiri, dan kemudian anda memuat naik lukisan tersebut di internet. Semua orang boleh menangkap layar, menyalin dan menggunakan lukisan tersebut tanpa memberi penghargaan atau keuntungan kepada anda. Namun, dengan adanya NFT, anda boleh memautkan token digital dengan lukisan anda, yang menjelaskan bahawa lukisan yang asal dan tulen berasal daripada anda. NFT membolehkan pereka artis untuk melindungi karya seni mereka, serta meletakkan harga atau nilai kepada aset mereka.

Apakah kaitan NFT dan blockchain?

Secara ringkas, blockchain adalah teknologi yang membenarkan penggunaan mata wang kripto di rangkaian teknologinya. Antara mata wang kripto yang popular adalah Bitcoin, Ethereum, Dogecoin dan banyak lagi. Setakat ini, kebanyakan pengurusan NFT akan menggunakan teknologi blockchain dalam mata wang Ethereum bagi tujuan pengesahan dan simpanan rekod. Namun, mata wang yang lain seperti Tron dan Bitcoin juga telah mula mencipta NFT di rangkaian blockchain mereka sendiri.

Blockchain-blockchain ini akan mengesahkan kesahihan setiap transaksi NFT supaya pembeli dan pemilik aset digital dapat mengetahui perbezaan antara NFT yang tulen dan palsu. Sebaik saja pemilik aset digital memasukkan butiran pembelian anda ke dalam teknologi blockchain, hak milik token tersebut akan menjadi milik anda dan ia tidak lagi boleh dipadam, diubah atau ditukar ganti.

Siapakah yang memiliki hak milik NFT?

Apa yang anda dapat selepas membeli atau menjual NFT bergantung kepada persetujuan anda dan pemilik aset digital. Kebiasaannya, pemilik aset digital akan menjual token digital berserta hak milik ke atas aset digital tersebut. Namun, ada juga pemilik aset digital yang hanya menjual token digital kerena mereka masih ingin memiliki hak milik ke atas hasil kerja mereka sendiri. Ini bermaksud, anda tidak akan mempunyai hak milik dan tidak akan terlibat dengan untung rugi aset digital tersebut. Melainkan anda mempunyai perjanjian tambahan bersama pemilik aset digital.

Bagaimanakah NFT dinilai?

Seni traditional seperti lukisan di muzium mempunyai nilai yang sangat tinggi kerana lukisan tersebut adalah tulen dan mungkin mempunyai sejarah, nilai sentimental atau kisah yang tersembunyi. Cara NFT dinilai sama seperti lukisan yang tergantung di galeri atau muzium fizikal. Nilai dalaman dan keunikan NFT adalah subjektif, yang bergantung kepada perspektif masing-masing. Jadi, apa yang unik untuk anda tidak semestinya unik untuk orang lain.

NFT yang anda beli mungkin akan kekal relevan dalam satu hingga lima tahun akan datang. Jika senario ini berlaku kepada anda, anda boleh terus menyimpan NFT anda dan menunggu bidaan yang tinggi kemudian menjual semula untuk mendapat lebih banyak keuntungan.

Apakah risiko melabur bersama NFT?

1. Cara NFT dinilai

Salah satu risiko yang ada di pasaran NFT adalah ketidaktentuan dalam menentukan harga atau nilai NFT. Setak ini, harga sesebuah NFT seakan tidak menentu kerana tiada garis panduan yang rasmi untuk apa-apa kategori NFT. Namun, secara lazimnya NFT dinilai mengikut ciri-ciri berikut:

  • Kredibiliti pemilik aset digital
  • Keunikkan NFT
  • Kreativiti artis digital
  • Bilangan salinan NFT
  • Nilai sejarah atau estetik

2. Pemalsuan penjualan NFT

Jika anda memiliki aset digital dan ingin mewujudkan NFT aset digital tersebut di pasaran, besar kemungkinan akan ada pihak yang ingin memalsukan NFT anda. Ini bertujuan untuk mengelirukan pihak pembeli. Risiko ini turun ditekankan oleh Nadya Ivanova, Ketua Pegawai Operasi L’Atelie BNB Paribas. Menurut Ivanova, “sesiapa sahaja yang mempunyai akses kepada internet boleh memalsukan NFT”. Ini kerana terdapat banyak kes di mana penjual NFT menyamar menjadi pemilik aset digital dan menjual NFT yang replika dan bukannya yang tulen.

Sebagai seorang pemilik aset digital, mungkin anda boleh melindungi aset digital anda dengan meletakkan tera air, tandatangan atau pengesahan teknologi supaya pembeli boleh meneliti dan menyemak butiran aset digital dan NFT anda. Sebagai seorang pembeli pula, anda digalakkan untuk membeli NFT melalui saluran yang betul dan berurusan dengan pemilik aset digital yang asal.

3. Yuran gas NFT yang tinggi

Untuk memproses NFT di rangkaian blockchain, pengguna perlu membayar pelbagai jenis kos transaksi, termasuklah yuran gas. Gas merupakan unit ukuran yang mengira bilangan kuasa komputer yang diperlukan untuk melengkapkan suatu aktiviti di rangkaian blockchain, sama seperti sebuah kereta yang memerlukan minyak untuk berfungsi. Salah satu kegunaan yuran gas adalah untuk menghalang penghantar spam daripada menyesakkan rangkaian blockchain. Sebagai ringkasan, pembeli NFT perlu membayar gas semasa membeli NFT dan pemilik aset digital perlu membayar gas semasa menerima tawaran pembelian.

Harga yuran ini bergantung kepada ciri-ciri berikut:

  • Kesesakan rangkaian blockchain pada masa penghantaran
  • Saiz NFT yang anda ingin laksanakan
  • Kecepatan proses NFT anda

Disebabkan populariti NFT yang semakin meningkat dan aktiviti blockchain yang semakin sibuk, yuran gas akan cenderung untuk meningkat naik. Jadi, anda mungkin akan menghabiskan wang anda dengan membayar yuran gas, yuran jual beli termasuk juga kos penukaran mata wang kripto. Namun, jika aset digital anda mempunyai potensi dan keunikkan yang boleh melindungi yuran-yuran tersebut, anda boleh mencuba melabur bersama NFT.

4. Anda boleh kehilangan NFT anda

Setiap NFT tidak disimpan dengan cara yang sama. Walaupun kebanyakan NFT beroperasi menggunakan blockchain Ethereum, ini tidak bermaksud setiap NFT disimpan di situ. Sebaliknya, kebanyakan NFT hanya mempunyai pautan kepada aset digital yang disimpan di tempat lain di ruang internet. Ini boleh disebabkan beberapa perkara, mungkin imej resolusi yang tinggi, atau fail tersebut terlalu besar untuk disimpan di blockchain.

Anda berisiko untuk kehilangan NFT jika aplikasi atau platform yang menyimpan aset digital anda gagal untuk berfungsi ataupun penggunaannya diharamkan. Setakat ini, industri NFT masih lagi mencari jalan penyelesaian dan cara ini masih digunakan buat masa sekarang. Apa yang anda boleh lakukan daripada kehilangan NFT anda adalah dengan mencari aplikasi atau platform yang stabil dan sahih agar NFT anda disimpan dengan selamat.

Haruskah anda menggunakan NFT?

Walaupun NFT mempunyai banyak risiko, ia masih memberikan peluang yang cerah kepada pereka artis digital untuk mempamerkan bakat mereka. Sama ada anda harus membeli NFT atau tidak, ianya bergantung kepada tujuan individu masing-masing.

1. Pembeli atau pengumpul

Jika artis kegemaran anda mengeluarkan aset digital mereka dalam bentuk NFT, anda sebagai peminat boleh membeli aset digital dan kemudian mempunyai bukti pemilikan NFT tersebut. Bukan itu sahaja, jika NFT tersebut dijual bersama hak pemilikan aset digital yang asal, anda boleh menggunakan aset digital secara eksklusif untuk anda sahaja.

2. Pemilik/pereka aset digital

Jika anda adalah seorang pemilik atau pereka aset digital, NFT merupakan salah satu cara untuk anda menjual atau mempamerkan karya seni anda.

Selepas anda mencipta sesebuah NFT, anda mempunyai pilihan untuk menetapkan peratus royalti yang akan dipautkan bersama aset digital dan NFT tersebut. Ini bermaksud, jika NFT tersebut dijual, anda akan menerima peratus daripada hasil jualan tersebut. Jika orang yang membeli NFT anda, kemudiannya menjual semula NFT tersebut kepada orang lain, anda masih akan mendapat peratus royalti. Pastikan anda faham secara telus tentang peratus royalti dan hak pemilikan NFT anda.

Keadaan semasa NFT boleh disamakan dengan fenomena internet pada awal tahun 2000an. Majoriti menganggap bahawa internet hanyalah sesuatu yang sementara, namun siapa sangka internet merupakan salah satu perkembangan globalisasi yang terhebat dalam bidang teknologi.

Walau apa sekali pun, anda haruslah berhati-hati dan sentiasa membuat kajian sendiri mengenai dunia kripto. Kukuhkan pengetahuan anda sebelum melabur, membeli ataupun menjual di pasaran NFT.

Get free weekly money tips!

*Free of charge. Unsubscribe anytime.
newsletter image