3 Tip Pelaburan yang Benar Sepanjang Masa

1. Beri perhatian kepada kos pelaburan

Kos adalah penting.

Ia adalah salah satu perkara dalam pelaburan yang boleh diramal dan dikawal. Setiap ringgit kos akan mengurangkan setiap ringgit keuntungan. Dan ianya akan bertambah banyak dalam jangka masa panjang.

Kos yang jelas termasuklah yuran pentadbiran / pemprosesan, yuran kemasukan, yuran transaksi, pembrokeran, komisen, duti setem dan cukai-cukai.

Yang paling kurang jelas ialah kos melepas (apa yang anda lepaskan bila mengambil sesuatu tindakan), fleksibiliti peribadi (contohnya obligasi untuk melaksana gadai janji hartanah bagi 20 tahun akan datang), dan tekanan (contohnya tak cukup tidur kerana risau tentang pelaburan yang dibuat).

2. Anda tahu kurang dari yang anda sangka anda tahu

Elakkan dari meramal masa hadapan. Anda akan buat ramalan yang salah lebih kerap dari yang anda sangka. Tiada siapa mempunyai cermin kristal tukang tilik.

Namun, ramai orang kerjanya buat ramalan sepanjang masa. Penganalisis pelaburan / broker saham menyusun senarai saham dengan cadangan jual / beli berdasarkan ramalan mereka terhadap prestasi syarikat pada masa hadapan. Pakar ekonomi menyatakan sama ada kadar faedah naik atau jatuh terdahulu dari mesyuarat bank rizab. Agen hartanah mengeluarkan carta yang menunjukkan ramalan harga untuk harga hartanah bagi 20 tahun akan datang.

Tak apa mengaku ‘saya tak tahu’. Sungguh.

Kerana lebih cepat anda sedari apa yang anda tak tahu, lebih cepat anda boleh tumpukan tenaga dan usaha anda kepada perkara yang anda memang tahu.

3. Permudahkannya dan fokus kepada perkara yang penting

Ada jutaan cara nak buat jutaan wang, dan anda tak perlu tahu kesemuanya untuk menjadi jutawan. Anda perlu tahu hanya beberapa cara dengan betul.

Ianya sama sahaja dengan pelaburan. Berpuluh-puluh ribu produk pelaburan dan strategi yang berbeza wujud, dan lebih banyak ‘direka’ setiap hari. Namun, hanya ada sebahagian sahaja yang benar-benar penting. Fokus kepada perkara yang penting, dan fahaminya dengan betul-betul.

***

Anda ada nasihat tak lapuk dek zaman untuk para pelabur yang lain? Sila tinggalkan komen anda di bawah.

Suka artikel ini? Anda juga akan meminati psikologi manusia untuk pelaburan.

Get free weekly money tips!

*Free of charge. Unsubscribe anytime.