• Kadar Faedah (p.a)

  4.60%

 • Kadar Asas Baru

  3.65%

 • Jenis Pinjaman

  Term Loan

 • Tempoh Berkunci

  Tiada

Kalkulator Pinjaman
Jumlah Pinjaman

RM

Tempoh Pinjaman (tahun)
Kadar Faedah (p.a)

4.60%

Bayaran Bulanan

RM2,563

Apa yang menarik tentang Pinjaman Perumahan Kuwait Finance House?
 • Kadar pembiayaan Islamik terbaik untuk jumlah pinjaman bernilai RM400,000-RM550,000

Kelayakan

Umur Minima: 21 Tahun
Tempoh Pinjaman: Sehingga 35 Tahun
Margin Pembiayaan: 90%
Sesuai Untuk: Rumah yang siap, dalam pembinaan, refinance

Product Review by iMoney

Adakah Pinjaman Perumahan Kuwait Finance House sesuai untuk saya?

Kuwait Finance House menawarkan pakej pembiayaan rumah yang mematuhi konsep Shariah yang ditujukan khas untuk pelanggan perbankan Islamik seperti Ijarah Muntahiah Bi Tamlik Asset Acquisition Financing-i, yang direka sebagai gabungan pinjaman berjangka dan overdraf dan Ijarah Mausufah Fi Zimmah Asset Acquisition Financing-i, pakej pembiayaan rumah Islamik dengan kadar berubah-ubah, yang dibentuk untuk pembiayaan hartanah yang masih di bawah pembinaan. Pinjaman perumahan Kuwait Finance House mempunyai tiada tempoh lock-in. Ciri-ciri pakej pinjaman perumahan Kuwait Finance House termasuklah margin pembiayaan sehingga 90% dan tempoh pinjaman sehingga 35 tahun (berdasarkan garis panduan terkini Bank Negara Malaysia) ATAU sehingga umur peminjam mencecah 70 tahun.

Pakej Pinjaman Perumahan Kuwait Finance House

Kuwait Finance House menyediakan pakej pembiayaan rumah yang mematuhi Shariah untuk memenuhi keperluan pelanggan perbankan Isalmik dalam bentuk Ijarah Muntahiah Bi Tamlik Asset Acquisition Financing-i dan Ijarah Mausufah Fi Zimmah Asset Acquisition Financing-i. Jadual di bawah merumuskan ciri utama kedua-dua pakej.
Produk Ciri-ciri Utama Adakah ini Pakej Flexi?
Ijarah Muntahiah Bi Tamlik Asset Acquisition Financing-i
 • Kombinasi pinjaman berjangka dan pilihan overdraf
 • Membenarkan pembayaran secara lebih untuk mengurangkan caj faedah
 • Fasiliti redrawal disediakan
Tidak
Ijarah Mausufah Fi Zimmah Asset Acquisition Financing-i
 • Pakej pembiayaan rumah Islamik dengan kadar berubah-ubah
 • Hanya untuk hartanah yang masih di bawah pembinaan
 • Berdasarkan konsep Ijarah Mausufah Fi Zimmah
Tidak

Apakah Dokumen Yang Perlu Saya Sediakan?

Jika anda telah memohon Pinjaman Perumahan Kuwait Finance House, anda akan diminta untuk menyediakan beberapa dokumen sokongan bagi pemprosesan permohonan anda oleh pihak bank. Dokumen-dokumen tersebut adalah seperti berikut: * Borang Permohonan * Kad Pengenalan * Salinan Sales and Purchase atau Resit Tempahan atau Letter of Offer dari pemaju * Salinan Individual Title Deed * Laporan Penilaian Hartanah (bagi hartanah yang telah siap) * Slip gaji / baucar terkini (3 bulan berturut-turut) * Penyata Komisen terkini (6 bulan berturut-turut) * Penyata KWSP terkini (3 bulan berturut-turut) * Borang EA terkini * Penyata Bank terkini (6 bulan berturut-turut) * Surat Pengesahan Pekerjaan dan Imbuhan

Menarik! Apakah Langkah Seterusnya?

Anda boleh gunakan kalkulator pinjaman perumahan Kuwait Finance House untuk mengira jumlah pembayaran balik bulanan anda, berdasarkan nilai hartanah impian dan jumlah pinjaman. Apabila anda sudah bersedia untuk memohon, anda boleh lakukan pertanyaan percuma melalui iMoney dan kami akan menghubungi anda. Permohonan pinjaman perumahan melalui iMoney adalah percuma. Jika anda tidak pasti sama ada pinjaman perumahan dari Kuwait Finance House adalah pilihan yang terbaik untuk anda, klik di sini untuk bandingkan pinjaman perumahan yang lain di Malaysia.

Adakah Mudah Bagi Saya Untuk Membayar Balik Pinjaman Perumahan Kuwait Finance House?

Kuwait Finance House mempunyai rangkaian cawangan yang kecil di Malaysia menjadikannya agak sukar untuk melakukan pembayaran balik. Cara-cara berikut boleh digunakan untuk membayar semula pinjaman perumah KFH. Pemindahan Secara Online : Pindahkan wang dari Akaun Simpanan atau Semasa Kuwait Finance House anda untuk melakukan pembayaran secara online. MEPS : Bayar pinjaman anda melalui mesin ATM MEPS (lebih 5,000 lokasi) di seluruh negara. Interbank GIRO : Bayar semula pinjaman anda melalui pemindahan wang Interbank GIRO di cawangan bank yang berdaftar atau melalui perbankan online. Fasiliti Standing Instruction : Pemotongan automatik dari akaun bank anda setiap bulan. Mesin ATM Kuwait Finance House : Pindahkan wang dari Akaun Simpanan atau Semasa Kuwait Finance House anda untuk melakukan pembayaran di semua cawangan Kuwait Finance House. Mesin Express Payment : Lakukan deposit tunai atau cek di cawangan Kuwait Finance House. Pembayaran Melalui Pos : Poskan kepada Kuwait Finance House cek dan penyata anda dalam sampul surat tertutup. Perbankan Telefon : Berikan arahan untuk pemotongan dari akaun bank anda untuk membayar pinjaman perumahan melalui T-PIN.
Jika anda sedang mencari gadai janji yang lain, anda juga boleh mempertimbangkan
Pinjaman Perumahan Alliance Islamic Bank : Di Alliance Islamic Bank, kadar asas (Base Rate) gadai janji adalah 4.00%. Ia datang dengan pilihan pakej pinjaman fleksi dan margin pembiayaan maksimum sebanyak 90%. Terdapat tempoh berkunci selama 3 tahun untuk gadai janji ini. Pinjaman Perumahan Citibank : Citibank menawarkan pinjaman rumah dengan kadar asas (Base Rate) 3.70%. Pilihan untuk pakej pinjaman fleksi disediakan dan mempunyai margin pembiayaan maksimum sebanyak 90%. Tempoh berkunci untuk pinjaman rumah ini adalah 6 tahun. Pinjaman Perumahan RHB Islamic Bank : Kadar asas (Base Rate) pinjaman perumahan daripada RHB Islamic Bank adalah 4.00%. Ia datang dengan pilihan untuk pakej pinjaman fleksi dan mempunyai margin pembiayaan maksimum sebanyak 90%. Untuk pinjaman perumahan ini, terdapat tempoh berkunci selama 3 tahun.