Menu

{{(mobilePlans | filter:filterCondition).length}} Pelan Mobil untuk {{ phoneNameText }}, {{ phoneCapacityText }}, {{ planTypeText }} {{ planContractText }}

Telefon Pintar
Model
Komitmen Bulanan
Harga Telefon
Pelan Termasuk
Kos Pemilikan
Lebih Info

{{ mobilePlan.phone[0].mobileDevice }}

{{ mobilePlan.phone[0].mobileCapacity }}GB
{{ currency }}{{ mobilePlan.monthlyPayment }} {{ mobilePlan.planName }} {{ currency + mobilePlan.sellPriceInt }} {{ mobilePlan.freeData }} {{ mobilePlan.freeCall }}
{{ mobilePlan.freeSMS }}

{{ mobilePlan.ownershipCost }}

{{ mobilePlan.phone[0].contractPeriod }} Bulan
Lebih info
Dapatkan pelan ideal anda
1. Model Telefon
2. Komitmen Bulanan
3. Telco
4. Harga Telefon
5. Had Data
6. Kapasiti Telefon
7. Tempoh Kontrak (Bulan)
Share this page with your friend!

Get the best financial deals in town.

Want to keep up with the latest news on personal finance?
Sign up for iMoney’s newsletter now!

Apakah itu pelan pascabayar telefon bimbit?

Pelan pascabayar telefon adalah kontrak penggunaan telefon dengan syarikat telekomunikasi, yang termasuk gajet (telefon pintar atau tablet) pada harga pakej. Harga pakej biasanya adalah lebih rendah daripada harga runcit yang disyorkan. Tempoh kontrak boleh diambil selama 12 bulan, 18 bulan atau 24 bulan. Caj penalti akan dikenakan jika anda memilih untuk memutuskan kontrak sebelum ia luput.

Haruskah saya memilih kontrak 12 bulan, 18 bulan atau 24 bulan?

Secara umumnya, semakin panjang tempoh kontrak tersebut, semakin rendah harga telefon anda. Walaubagaimanapun, keputusan anda haruslah dibuat berdasarkan keperluan dan kehidupan anda. Jika anda lebih berminat untuk menggunakan telefon terkini, kontrak 12 bulan adalah lebih sesuai untuk anda kerana kitaran nyawa telefon biasa bertahan selama 12 bulan sebelum model seterusnya dikeluarkan. Walaubagaimanapun, tempoh kontrak yang lebih panjang akan membenarkan anda untuk mendapat telefon pada harga yang lebih rendah dan dalam sesetengah kes, percuma.

Apakah itu ‘Kos Pemilikan’?

’Kos Pemilikan’ adalah dikira dengan Harga Telefon + (Komitment Bulanan x Tempoh Kontrak). Ini adalah jumlah yang anda akan bayar apabila kontrak anda berakhir yang tidak termasuk servis bayar untuk setiap penggunaan dan cukai servis.

Sebagai contoh, jika kos telefon pilihan anda adalah RM1,999, kos pelan telefon anda adalah RM100 sebulan dan selama 12 bulan, harga minimum yang anda perlu bayar untuk servis telefon dan gajet adalah RM 1,999 + (RM 100 x 12) = RM 3,199 untuk tempoh (1) tahun.

Apakah yang terdapat dalam ‘Pelan Termasuk’?

’Pelan Termasuk’ dalam jadual perbandingan kami merujuk kepada had data untuk semua julat masa, minit panggilan dan SMS percuma kepada semua rangkaian tempatan. Sesetangah operator telekomunikasi mungkin mempunyai manfaat tambahan, seperti data tambahan di luar waktu puncak, atau lebih minit panggilan dan SMS tambahan dalam rangkaian yang sama.

Sebagai contoh, pelan telefon yang ditawarkan oleh Operator A mungkin menawarkan 100 minit panggilan dan 100 SMS kepada semua rangkaian tempatan dan 1,000 minit panggilan dan 1,000 SMS kepada rangkaian yang sama. Untuk maklumat yang lebih lanjut pada ciri-ciri khusus pelan telefon tertentu, tekan pada butang "Lebih Info" untuk pergi terus ke laman web rasmi operator tertentu.

Adakah perbandingan ini termasuk bayaran pendahuluan dan harga bayar-apabila-guna?

Tidak, bayaran pendahuluan dan harga bayar-apabila-guna boleh didapatkan di laman web operator telekomunikasi, apabila anda menekan butang "Lebih Info".

Apakah telefon dan pelan yang boleh saya membandingkan?

Pada masa ini, kami membandingkan telefon Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy Note 3, Apple iPhone 5s, Apple iPhone 5c, HTC One, Sony Xperia Z Ultra dan Sony Xperia Z smartphones dengan pelan daripada Maxis, Celcom, Digi dan U Mobile.

Patutkah saya bertukar daripada Pelan Prabayar saya kepada Pelan Pascabayar?

Secara umumnya, pelan Pascabayar telefon menawarkan nilai yang lebih baik untuk setiap penggunaan jika anda pengguna data, SMS dan telefon yang sederhana hingga tinggi. Ia bergantung pada keperluan dan kegunaan anda.

Ada soalan tentang pelan mobil? Tanya di kotak komen di bawah..Mengenai Pelan Mobil di Malaysia

Kebanyakan syarikat telekomunikasi menyediakan pelan yang berlainan mengikut kehendak pengguna. Untuk memilih antara pelan-pelan yang bersesuaian, anda perlu tahu apakah keperluan anda.

Melayari laman sesawang, membuat panggilan, atau menghantar perkhidmatan ringkas (SMS) adalah antara perkara-perkara yang perlu diambil kira sebelum memilih pelan yang sesuai untuk kegunaan anda.

Melalui internet, anda boleh dapatkan maklumat yang berkaitan dengan pelan telefon dengan mudah untuk didapati melalui internet di pelbagai laman sesawang. Untuk keperluan anda, kami telah menyediakan satu seksyen yang membandingkan harga dan ciri-ciri pelan mobil yang ada di Malaysia. Dilaman ini, kami mengumpul data berkenaan pelan yang ditawarkan dan memberikan anda pengetahuan yang sangat komprehensif mengikut keperluan pengguna.

Jika ianya penting untuk anda sentiasa berada di dalam talian, anda adalah amat bertuah kerana hampir seluruh syarikat telekomunikasi yang ada menyediakan perkhidmatan berkenaan dengan pelbagai data pelan yang boleh diperbandingkan mengikut keperluan sendiri.

Pelan terlibat adalah paling asas berkenaan keperluan melebihi had yang diberikan, supaya anda boleh terus menggunakan perkhidmatan ini tanpa bimbang.

Kami juga sediakan pelan yang khusus untuk komuniti perniagaan untuk membuat lebih banyak panggilan berbanding pelan data yang lain. Kadar untuk berSMS lebih rendah berbanding dengan kadar panggilan melalui pelan ini.

Jika anda mempunyai bajet yang rendah dan anda tidak terlalu memerlukan pelan data, kos pelan yang paling rendah adalah bersesuaian dengan anda, Walaupun kadarnya adalah rendah tetapi secara keseluruhan, ianya sama dengan pelan asal.

Pelan telefon pascabayar adalah khusus untuk mereka yang menginginkan telefon dalam bentuk kontrak yang lebih yakin dengan kestabilan kewangan mereka. Langganan pos berbayar boleh membantu anda untuk lebih bijak dalam menguruskan perbelanjaan bulanan anda .

Akhir kata, jika anda inginkan jenama telefon bimbit yang sesuai untuk kegunaan anda dan ingin membandingkan harga telefon bimbit di pasaran, kami sedia membantu anda membuat pilihan terbaik untuk kegunaan anda.

Perbandingan pelan yang kami tawarkan adalah berdasarkan kriteria penguna yang tersendiri sebelum memilih pelan yang sesuai. Kami menyediakan maklumat terperinci berkenaan harga telefon, kadar SMS, “roaming” dan pelbagai lagi, untuk maklumat lanjut anda boleh layari laman web kami.

Sebagaimana Dipaparkan Di