• Kadar Faedah (p.a)

  4.90%

 • Kadar Asas Baru

  4.1%

 • Jenis Pinjaman

  Term Loan

 • Tempoh Berkunci

  5 tahun

Kalkulator Pinjaman
Jumlah Pinjaman

RM

Tempoh Pinjaman (tahun)
Kadar Faedah (p.a)

4.90%

Bayaran Bulanan

RM2,654

Apa yang menarik tentang Pinjaman Perumahan Bank Rakyat?
 • Skim pemotongan gaji untuk kakitangan kerajaan
 • Umur minimum peminjam yang rendah

Kelayakan

Umur Minima: 18 Tahun
Tempoh Pinjaman: Sehingga 35 Tahun
Margin Pembiayaan: 90% + 5% untuk pembiayaan MRTA
Sesuai Untuk: Rumah yang siap, dalam pembinaan, refinance

Product Review by iMoney

Adakah Pinjaman Perumahan Bank Rakyat sesuai untuk saya?

Bank Rakyat menawarkan pakej pinjaman perumahan Islamik asas melalui produk Manzili Home-i Financing. Ianya adalah pakej pembiayaan rumah yang mematuhi Shariah dengan kaedah pembayaran yang mudah yang sudah tentunya menarik perhatian kakitangan kerajaan. Melalui Manzili Home-i Financing, anda boleh melakukan pembayaran balik pinjaman secara automatik dengan pemotongan gaji melalui Biro Perkhidmatan Angkasa (perkhidmatan khas untuk kakitangan kerajaan), pemotongan gaji untuk pekerja swasta serta pemotongan melalui akaun simpanan. Pinjaman perumahan Bank Rakyat mempunyai tempoh lock-in selama 5 tahun serta yuran penalti sehingga 5% dari jumlah terkumpul pinjaman sekiranya anda bercadang untuk melakukan penyelesaian awal dan membayar secara penuh pinjaman anda di dalam tempoh ini. Dibandingkan dengan produk pinjaman dari bank-bank lain, tempoh 5 tahun dan yuran penalti ini adalah antara yang terpanjang dan tertinggi di pasaran semasa. Margin pembiayaan yang ditawarkan adalah sehingga 90% dan juga tambahan 5% untuk pembiayaan polisi MRTA (Mortgage Reducing Term Assurance) dan kos kemasukan yang lain. Tempoh pinjaman boleh mencapai sehingga 35 tahun (berdasarkan garis panduan baru Bank Negara Malaysia) ATAU sehingga umur peminjam mencecah 65 tahun.

Pakej Pinjaman Perumahan Bank Rakyat

Pakej pembiayaan rumah dan refinancing yang mematuhi prinsip Shariah yang ditawarkan oleh Bank Rakyat, iaitu Manzili Home-i Financing direka secara spesifik untuk memenuhi keperluan pelanggan perbankan Islamik. Ciri-ciri utama pakej ini adalah seperti di bawah.
Produk Ciri-ciri Utama Adakah ini Pakej Flexi?
Manzili Home-i Financing
 • Kadar keuntungan rendah
 • Margin pembiayaan sehingga 95% (termasuk MRTA)
 • Tempoh pembiayaan sehingga 35 tahun
Tidak

Apakah Dokumen Yang Perlu Saya Sediakan?

Jika anda telah memohon Pinjaman Perumahan Bank Rakyat, anda akan diminta untuk menyediakan beberapa dokumen sokongan bagi pemprosesan permohonan anda oleh pihak bank. Dokumen-dokumen tersebut adalah seperti berikut: * Borang Permohonan * Kad Pengenalan * Salinan Sales and Purchase atau Resit Tempahan atau Letter of Offer dari pemaju * Salinan Individual Title Deed * Laporan Penilaian Hartanah (bagi hartanah yang telah siap) * Slip gaji / baucar terkini (3 bulan berturut-turut) * Penyata Komisen terkini (6 bulan berturut-turut) * Penyata KWSP terkini (3 bulan berturut-turut) * Borang EA terkini * Penyata Bank terkini (6 bulan berturut-turut) * Surat Pengesahan Pekerjaan dan Imbuhan

Menarik! Apakah Langkah Seterusnya?

Anda boleh gunakan kalkulator pinjaman perumahan Bank Rakyat untuk mengira jumlah pembayaran balik bulanan anda, berdasarkan nilai hartanah impian dan jumlah pinjaman. Apabila anda sudah bersedia untuk memohon, anda boleh lakukan pertanyaan percuma melalui iMoney dan kami akan menghubungi anda. Permohonan pinjaman perumahan melalui iMoney adalah percuma. Jika anda tidak pasti sama ada pinjaman perumahan dari Bank Rakyat adalah pilihan yang terbaik untuk anda, klik di sini untuk bandingkan pinjaman perumahan yang lain di Malaysia.

Adakah Mudah Bagi Saya Untuk Membayar Balik Pinjaman Perumahan Bank Rakyat?

Pembayaran semula pinjaman perumahan Bank Rakyat boleh dilakukan melalui salah satu kaedah mudah berikut: Pemotongan Gaji Secara Automatik : Ditujukan kepada kakitangan kerajaan (melalui Biro Perkhidmatan Angkasa) dan pekerja swasta (melalui pemotongan gaji) Pemindahan Secara Online : Pindahkan wang dari Akaun Simpanan atau Semasa Bank Rakyat anda untuk melakukan pembayaran secara online. MEPS : Bayar pinjaman anda melalui mesin ATM MEPS (lebih 5,000 lokasi) di seluruh negara. Interbank GIRO : Bayar semula pinjaman anda melalui pemindahan wang Interbank GIRO di cawangan bank yang berdaftar atau melalui perbankan online. Fasiliti Standing Instruction : Pemotongan automatik dari akaun bank anda setiap bulan. Mesin ATM Bank Rakyat : Pindahkan wang dari Akaun Simpanan atau Semasa Bank Rakyat anda untuk melakukan pembayaran di semua cawangan Bank Rakyat. Mesin Express Payment : Lakukan deposit tunai atau cek di cawangan Bank Rakyat. Pembayaran Melalui Pos : Poskan kepada Bank Rakyat cek dan penyata anda dalam sampul surat tertutup. Perbankan Telefon : Berikan arahan untuk pemotongan dari akaun bank anda untuk membayar pinjaman perumahan melalui T-PIN.
Jika anda sedang mencari gadai janji yang lain, anda juga boleh mempertimbangkan
Pinjaman Perumahan CIMB Islamic : Di CIMB Islamic, kadar asas (Base Rate) gadai janji adalah 4.00%. Ia datang dengan pilihan pakej pinjaman fleksi dan margin pembiayaan maksimum sebanyak 90%. Terdapat tempoh berkunci selama 3 tahun untuk gadai janji ini. Pinjaman Perumahan Public Islamic Bank : Kadar asas (Base Rate) pinjaman perumahan daripada Public Islamic Bank adalah 3.65%. Ia datang dengan pilihan untuk pakej pinjaman fleksi dan mempunyai margin pembiayaan maksimum sebanyak 90%. Untuk pinjaman perumahan ini, terdapat tempoh berkunci selama 3 tahun. Pinjaman Perumahan Standard Chartered Saadiq : Standard Chartered Saadiq menawarkan pinjaman rumah dengan kadar asas (Base Rate) 3.67%. Pilihan untuk pakej pinjaman fleksi disediakan dan mempunyai margin pembiayaan maksimum sebanyak 90%. Tiada tempoh berkunci untuk pinjaman rumah ini.