Akaun Simpanan Terbaik di Malaysia

Banding. Mohon. Dapat Ganjaran.

Banding dan Dapat Akaun Simpanan Terbaik di Malaysia | iMoney
header detail header detail

Kami menjumpai 83 akaun simpanan untuk anda!

Terakhir dikemaskini: Jun 13, 2024

Soalan Lazim Apa itu Akaun Simpanan?

Akaun simpanan adalah akaun yang ditawarkan oleh bank yang membolehkan anda menyimpan dan mengeluarkan wang anda sesuka hati. Kebiasaannya, akaun simpanan memberi pulangan faedah yang lebih kurang berbanding akaun Deposit Tetap; tetapi akaun Deposit Tetap tidak mempunyai tempoh matang dan anda tidak kehilangan faedah yang diperoleh apabila anda memilih untuk mengeluarkan deposit anda sebelum jangka waktu tertentu.

  • Cara penggunaan akaun simpanan yang biasa adalah dengan memasukkan dana anda ke dalam bank dan menerima faedah berdasarkan jumlah wang yang anda miliki di dalam akaun tersebut secara berkala. Anda dibenarkan mengakses dana yang telah anda depositkan melalui pelbagai cara, termasuklah pengeluaran di kaunter bank, melalui kad debit di Mesin Juruwang Automatik (ATM), atau perbankan telefon dan dalam kes tertentu, melalui perkhidmatan perbankan dalam talian.

    Kebiasaannya, akaun simpanan tidak mempunyai kemudahan cek. Di Malaysia, akaun deposit yang berfungsi seperti akaun simpanan tetapi dilengkapi dengan buku cek dikenali sebagai akaun semasa. Namun, akaun semasa kebiasaannya lebih sukar untuk dimohon, dan ia juga mempunyai caj penyelenggaraan.

  • Kebanyakkan akaun simpanan di Malaysia menghasilkan faedah, tetapi kadarnya sedikit berbanding dengan pulangan yang dihasilkan oleh akaun Deposit Tetap. Secara umum, akaun simpanan tidak dianggap sebagai kewangan yang baik untuk menghasilkan pulangan faedah. Sebaliknya, akaun simpanan digunakan untuk menyimpan dan mengeluarkan wang untuk perbelanjaan seharian.

    Untuk mendapatkan pulangan yang terbaik, pastikan anda melakukan perbandingan yang menyeluruh di antara pelbagai jenis akaun simpanan sebelum memilih. Juga, beberapa akaun simpanan mungkin mempunyai sistem kadar faedah berperingkat, yang memberi anda kadar faedah yang lebih tinggi untuk baki akaun yang tinggi. Apa yang penting adalah anda harus mempunyai pengetahuan yang luas tentang akaun simpanan agar anda dapat memanfaatkan sepenuhnya.

  • Deposit yang dibuat di kebanyakan bank di Malaysia, dilindungi oleh Perbadanan Insurans Deposit Malaysia (PIDM), insurans yang secara automatik menginsuranskan pendeposit terhadap penutupan bank sehingga RM250,000 pbagi satu pendeposit dan satu bank. Bank yang dilindungi di bawah PIDM dikenali sebagai Bank ahli PIDM, yang biasanya dikenali dengan tanda PIDM di kaunter hadapan.

    Untuk diinsuranskan oleh PIDM melebihi RM250,000, kaedah terbaik adalah dengan meletakkan sebarang jumlah yang melebihi RM250,000 melalui bank lain. Cara lain adalah memasukkan wang ke dalam akaun bersama atau akaun Islamik, yang diinsuranskan secara berasingan dari akaun konvensional yang mempunyai satu nama sahaja. Maklumat mengenai Pengetahuan lanjut tentang PIDM adalah di sini.

  • Untuk mencari akaun simpanan dengan kadar faedah terbaik di Malaysia, sila rujuk jadual di bahagian atas halaman, yang mengandungi senarai penuh akaun simpanan yang ditawarkan oleh bank-bank besar di Malaysia dan juga kadar semasa terkini. Jika anda menjumpai akaun simpanan yang sesuai, anda boleh memohonnya secara dalam talian dan tanpa sebarang bayaran. Hanya klik "Mohon Sekarang" di sebagai tambahan kepada akaun simpanan pilihan anda, dan perunding kami akan menguruskannya untuk anda.

Dapatkan tips kewangan mingguan!

*Tips percuma. Batalkan langganan bila-bila masa.
image of two hands holding a package