• Kadar Faedah (p.a)

  4.45%

 • Kadar Asas Baru

  3.8%

 • Jenis Pinjaman

  Pinjaman Fleksi

 • Tempoh Berkunci

  5 tahun

Kalkulator Pinjaman
Jumlah Pinjaman

RM

Tempoh Pinjaman (tahun)
Kadar Faedah (p.a)

4.45%

Bayaran Bulanan

RM2,519

Apa yang menarik tentang Pinjaman Perumahan AmBank?
 • Pakej Full Flexi
 • Terbaik untuk nilai pinjaman berjumlah RM300,000-RM600,000
 • Nilai kadar berdasarkan risiko: Kadar yang lebih rendah untuk peminjam yang mempunyai kredit baik

Kelayakan

Tempoh Pinjaman: Sehingga 35 Tahun
Margin Pembiayaan: 90% + 5% untuk pembiayaan MRTA
Sesuai Untuk: Rumah yang siap, dalam pembinaan, refinance

Product Review by iMoney

Adakah Pinjaman Perumahan AmBank sesuai untuk saya?

Terdapat pelbagai pakej pinjaman yang disediakan oleh AmBank untuk memenuhi keperluan berbeza bakal pemilik rumah. Pakej HomeLoan yang merupakan kombinasi pinjaman berjangka dan overdraf adalah produk paling popular AmBank. HomeLink, iaitu pinjaman perumahan full-flexi yang bersambung dengan akaun semasa anda membolehkan anda untuk merendahkan caj faedah dan memendekkan tempoh pinjaman jika anda sering melakukan pembayaran balik dalam jumlah yang lebih ke dalam akaun tersebut. AmBank juga menawarkan Skim Rumah Pertamaku yang direka untuk membantu belia yang berpendapatan kurang dari RM3,000 sebulan untuk membeli rumah pertama mereka. AmBank menerapkan konsep harga berdasarkan risiko untuk pelanggan individu yang bermaksud kadar faedah yang ditawarkan kepada setiap pelanggan adalah disesuaikan untuk mencerminkan profil risiko setiap permohonan. Laporan kredit baik serta tabiat perbankan yang bagus akan membantu anda mendapatkan tawaran kadar faedah yang lebih rendah dari AmBank. Pinjaman perumahan AmBank mempunyai tempoh lock-in selama 5 tahun, menjadikannya antara tempoh lock-in yang terpanjang di pasaran. Jika anda bercadang untuk menyelesaikan pembayaran semula pinjaman dalam tempoh 5 tahun, anda akan dikenakan pembayaran penalti sehingga 3% dari jumlah pinjaman terkumpul anda.

Pakej Pinjaman Perumahan AmBank

AmBank menawarkan pelbagai pakej pinjaman perumahan untuk memenuhi keperluan individu yang berlainan dalam bentuk HomeLoan, HomeLink dan My First Home Scheme. Ciri-ciri utama setiap pakej adalah seperti di bawah untuk memudahkan perbandingan anda.
Produk Ciri-ciri Utama Adakah ini Pakej Flexi?
HomeLoan
 • Kombinasi pinjaman berjangka dan overdraf (tertakluk kepada pilihan anda)
 • Membenarkan pembayaran lebih dari nilai ansuran untuk merendahkan faedah
 • Pengeluaran semula dibenarkan tertakluk kepada notis awal kepada bank dan nilai pengeluaran minimum
Tidak
HomeLink
 • Pinjaman perumahan Flexi disambungkan kepada akaun semasa
 • Dana di dalam akaun yang bersambung akan mengurangkan caj faedah dan memendekkan tempoh pinjaman
Ya, Full-Flexi
Skim Rumah Pertamaku (My First Home Scheme)
 • Khas untuk pembeli rumah kali pertama sahaja
 • Warganegara Malaysia berumur 35 tahun dan ke bawah layak untuk memohon
 • Margin pembiayaan sehingga 100%
Tidak

Maklumat Terperinci Pakej Pinjaman Perumahan Flexi AmBank

Pakej pinjaman perumahan Flexi membenarkan peminjam untuk melakukan pembayaran semula secara lebih setiap bulan supaya dapat merendahkan caj faedah bulanan mereka. Pakej ini didatangkan bersama syarat-syarat serta yuran yang perlu dipertimbangkan selain dari manfaatnya tersendiri.
Homelink
Jenis Flexi Full-Flexi
Adakah Akaun Bank bersambung diperlukan? Ya
Yuran Penyelenggaraan Akaun RM10 sebulan
Yuran Pengeluaran Tidak
Terma & Syarat Pengeluaran Tiada

Adakah saya layak untuk memohon pinjaman perumahan AmBank?

Pinjaman Perumahan AmBank terbuka untuk semua warganegara Malaysia dan permastautin tetap serta warga asing yang mempunyai permit kerja dan peminjam harus berumur sekurang-kurangnya 18 tahun.

What Documents Will I Need to Prepare?

Jika anda telah memohon Pinjaman Perumahan AmBank, anda akan diminta untuk menyediakan beberapa dokumen sokongan bagi pemprosesan permohonan anda oleh pihak bank. Dokumen-dokumen tersebut adalah seperti berikut: * Borang Permohonan * Kad Pengenalan * Salinan Sales and Purchase atau Resit Tempahan atau Letter of Offer dari pemaju * Salinan Individual Title Deed * Laporan Penilaian Hartanah (bagi hartanah yang telah siap) * Slip gaji / baucar terkini (3 bulan berturut-turut) * Penyata Komisen terkini (6 bulan berturut-turut) * Penyata KWSP terkini (3 bulan berturut-turut) * Borang EA terkini * Penyata Bank terkini (6 bulan berturut-turut) * Surat Pengesahan Pekerjaan dan Imbuhan

Menarik! Apakah Langkah Seterusnya?

Anda boleh gunakan kalkulator pinjaman perumahan AmBank untuk mengira jumlah pembayaran balik bulanan anda, berdasarkan nilai hartanah impian dan jumlah pinjaman. Apabila anda sudah bersedia untuk memohon, anda boleh lakukan pertanyaan percuma melalui iMoney dan kami akan menghubungi anda. Permohonan pinjaman perumahan melalui iMoney adalah percuma. Jika anda tidak pasti sama ada pinjaman perumahan dari AmBank adalah pilihan yang terbaik untuk anda, klik di sini untuk bandingkan pinjaman perumahan yang lain di Malaysia.

Adakah Mudah Bagi Saya Untuk Membayar Balik Pinjaman Perumahan AmBank?

Pinjaman perumahan AmBank boleh dibayar melalui saluran-saluran mudah seperti di bawah: Pemindahan Secara Online : Pindahkan wang dari Akaun Simpanan atau Semasa AmBank anda untuk melakukan pembayaran secara online. MEPS : Bayar pinjaman anda melalui mesin ATM MEPS (lebih 5,000 lokasi) di seluruh negara. Interbank GIRO : Bayar semula pinjaman anda melalui pemindahan wang Interbank GIRO di cawangan bank yang berdaftar atau melalui perbankan online. Fasiliti Standing Instruction : Pemotongan automatik dari akaun bank anda setiap bulan. Mesin ATM AmBank : Pindahkan wang dari Akaun Simpanan atau Semasa AmBank anda untuk melakukan pembayaran di semua cawangan Ambank. Mesin Express Payment : Lakukan deposit tunai atau cek di cawangan AmBank. Pembayaran Melalui Pos : Poskan kepada AmBank cek dan penyata anda dalam sampul surat tertutup. Perbankan Telefon : Berikan arahan untuk pemotongan dari akaun bank anda untuk membayar pinjaman perumahan melalui T-PIN.
Jika anda sedang mencari gadai janji yang lain, anda juga boleh mempertimbangkan
Pinjaman Perumahan Kuwait Finance House : Di Kuwait Finance House, kadar asas (Base Rate) gadai janji adalah 2.96%. Ia tidak mempunyai pilihan pakej pinjaman fleksi dan margin pembiayaan maksimum sebanyak 90%. Terdapat tempoh berkunci selama 5 tahun untuk gadai janji ini. Pinjaman Perumahan Public Bank : Public Bank menawarkan pinjaman rumah dengan kadar asas (Base Rate) 3.65%. Pilihan untuk pakej pinjaman fleksi disediakan dan mempunyai margin pembiayaan maksimum sebanyak 90%. Tempoh berkunci untuk pinjaman rumah ini adalah 3 tahun. Pinjaman Perumahan RHB Islamic Bank : Kadar asas (Base Rate) pinjaman perumahan daripada RHB Islamic Bank adalah 4.00%. Ia datang dengan pilihan untuk pakej pinjaman fleksi dan mempunyai margin pembiayaan maksimum sebanyak 90%. Untuk pinjaman perumahan ini, terdapat tempoh berkunci selama 3 tahun.