GAJI

CIRI CIRI

BANK

Filter

Apakah Itu Kad Kredit??

Kad kredit adalah kad pembayaran yang dikeluarkan oleh sebuah institusi kewangan (iaitu pengeluar kad) yang membolehkan pemegang kad untuk membeli barangan serta perkhidmatan secara kredit.

Kegunaan Kad Kredit

Kad kredit berfungsi seperti pinjaman peribadi. Apabila anda membuat pembayaran menggunakan kad kredit, anda sebenarnya telah "meminjam" wang daripada pengeluar kad anda. Pada akhir setiap bulan, anda dijangka untuk membayar balik jumlah yang telah "dipinjamkan" kepada and. Kegagalan untuk berbuat demikian akan menyebabkan anda dikenakan faedah ke atas jumlah yang belum dibayar.

Kategori Kad Kredit Yang Berbeza Di Malaysia

Terdapat pelbagai jenis kad kredit yang masing-masing mempunyai keistimewaan dan fungsinya yang berbeza. Berikut adalah kategori utama kad kredit di Malaysia yang boleh anda pertimbangkan:

  • Kad Kredit Ganjaran: Kad-kad kredit ini memberikan anda mata ganjaran untuk pembelian kad kredit. Mata ganjaran boleh menebus hadiah dan baucer-baucer lain yang dipamerkan dalam katalog ganjaran pengeluar.
  • Kad Kredit Pulangan Tunai: Kad-kad ini memberi balik anda satu peratus jumlah digunakan serta dibayar kembali kepada pemegang kad kredit. Setiap kad kredit memberikan lokasi lain, dari mana anda boleh menerima pulangan tunai darpada perbelanjaan.
  • • Low interest: These cards offer lower interest rates compared to conventional cards.
  • Kad Kredit Pelancongan: Kad-kad ini memberi anda mata Mile untuk belian terpilih. Mata Mile boleh tebus untuk hak istimewa pelancongan, seperti tiket penerbangan dan peningkatan tempat duduk dengan sistem penerbangan tertentu.
  • Kad Kredit Minyak Petrol: Kad-kad ini menawarkan faedah berkaitan petrol, seperti rebat tunai atau ganjaran tambahan minyak petrol dan perbelanjaan di kiosk petrol.
  • Kad Kredit Dining: Dengan kad kredit ini, membenarkan anda menikmati diskaun dan promosi eksklusif dari pelbagai restoran setiap kali anda makan di luar. Kad-kad ini menawarkan faedah berkaitan petrol, seperti rebat tunai atau ganjaran tambahan minyak petrol dan perbelanjaan di kiosk petrol.
  • Kad Kredit Membeli-Belah: Kalau anda suka membeli-belah, kad kredit macam ini boleh memberi anda tawaran-tawaran eksklusif dan pelbagai diskaun dari pusat beli-belah terkenal.
  • Kad Kredit Islamik: Kad-kad yang mematuhi undang-undang Syariah
  • • Premium: Kad ini menawarkan keistimewaan yang memberi tumpuan kepada produk yang berharga tinggi dan perkhidmatan mewah, seperti golf, restoran terpilih dan kelab eksklusif.

Kadar Faedah Kad Kredit Di Malaysia

Pengeluar kad mengamalkan sistem berperingkat terhadap kadar faedah bagi kad kredit mereka. Secara umumnya, anda akan dikenakan kadar faedah yang lebih tinggi jika anda mempunyai sejarah pembayaran balik yang tidak konsisten, dan kadar faedah yang lebih rendah jika anda mempunyai sejarah pembayaran balik yang tepat pada masanya. Di Malaysia, kadar faedah yang biasanya dikenakan adalah sebanyak 13.5 - 17.5% setahun. Sesetengah pengeluar kad juga mungkin mengenakan kadar faedah yang lebih tinggi atau lebih rendah bergantung kepada polisi-polisi pengoperasian mereka.

Pembayaran Balik Minimum Bulanan Untuk Kad Kredit Di Malaysia

Di Malaysia, pemegang kad pada kebiasaannya diwajibkan untuk membuat bayaran minimum sebanyak 5% ke atas bil-bil kad kredit (atau minimum RM50) pada tarikh yang ditetapkan setiap bulan. Kegagalan berbuat demikian boleh mengakibatkan penalti yang bersamaan dengan 1% daripada jumlah yang belum dibayar pada bil kad kredit anda (atau minimum RM10).

Had Kredit Untuk Kad Kredit Di Malaysia

Di Malaysia, mana-mana individu dengan pendapatan sebanyak RM36,000 setahun atau kebawah akan dikenakan had kredit maksima sebanyak dua kali ganda daripada pendapatan bulanan beliau. Sebagai contoh: jika pendapatan bulanan anda adalah RM2,000, had kredit maksimum anda adalah 2 × RM2,000 = RM4,000. Had kredit untuk mereka yang berpendapatan melebihi RM36,000 akan ditetapkan oleh pengeluar kad.

Apakah Jumlah Kad Kredit Yang Boleh Anda Miliki Di Malaysia

Di Malaysia, anda layak memiliki seberapa banyak kad kredit yang anda perlu, namum hanya daripada dua (2) pengeluar kad sahaja dengan pendapatan tahunan anda sebanyak RM36,000 dan kebawah. Had pada bilangan kad kredit dan pengeluar kad tidak wujud jika pendapatan tahunan anda melebihi RM36,000. Walau bagaimanapun sila ambil perhatian terhadap cukai perkhidmatan sebanyak RM50 yang dikenakan setiap tahun bagi setiap kad utama anda, manakala cukai perkhidmatan sebanyak RM25 setahun dikenakan untuk setiap kad tambahan anda.

Proses Dan Dokumen Yang Diperlukan Untuk Permohonan Kad Kredit

Anda boleh memohon untuk kad kredit melalui Internet secara PERCUMA dengan menggunakan kalkulator atas talian iMoney. Dokumen-dokumen yang diperlukan untuk permohonan berbeza mengikut pengeluar kad, tetapi biasanya termasuk:

Bagi pekerja:
Satu salinan MyKad anda (bahagian depan & belakang), slip gaji untuk tiga bulan terkini + penyata bank untuk tiga bulan terkini ATAU penyata KWSP untuk tiga bulan terkini.
Bagi yang bekerja sendiri:
Satu salinan MyKad anda (bahagian depan & belakang) dan Borang B / BE terkini yang diperakui oleh pihak LHDN.

Senarai Bank Menyediakan Kad Kredit di Malaysia

AEON

Anda boleh mendapat sehingga 10% pulangan tunai apabila anda membeli-belah di AEON. Dengan satu resit perbelanjaan sekurang-kurangnya RM100 dalam restoran WATAMI, anda dapat menikmati sehingga 10% rebat tunai. Program Pemindahan Baki Aeon adalah sepanjang 6 bulan, kadar faedah 0% setahun, jumlah pemindahan minimum RM1,000 dan bayaran pendahuluan 0%.

Affin Bank

Anda boleh mendapat sehingga 0.8% pulangan tunai untuk petrol apabila anda menggunakan kad dari AFFINBANK untuk perbelanjaan anda. Bergantung kepada kad,anda juga akan mendapat kredit RM20 petrol. Program Pemindahan Baki AFFINBANK mempunyai tempoh maksimum 2 tahun, kadar faedah 0% setahun untuk semua pemegang hak milik Program berbeza, RM1,000 sebagai jumlah pemindahan yang minimum (RM5,000 untuk tempoh 6 bulan) dan sekurang-kurangnya 0% untuk bayaran pendahuluan (9% untuk tempoh 24 tahun).

Alliance Bank

Anda boleh menikmati sehingga 3% pulangan tunai untuk perbelanjaan runcit anda apabila anda guna kad Alliance Bank. Beberapa kad membenarkan anda untuk mendapatkan pulangan tunai dan air miles dari perbelanjaan runcit anda. Program Pemindahan Baki Alliance Bank sepanjang 24 bulan, kadar faedah 6% setahun, jumlah pemindahan minimum RM1,000 dan bayaran pendahuluan 0%.

AmBank

Anda boleh mendapat mata 5x untuk perbelanjaan runcit semasa menggunakan kad AmBank. Anda juga dapat menikmati promosi pelancongan, golf dan dining dengan kad-kad tersebut. Program Pemindahan Baki AmBank sepanjang 2 tahun tetapi datang dengan satu kadar faedah tahunan 8.99% (4.99% untuk tempoh 6 bulan), pemindahan minimum RM5,000 untuk tempoh 2 tahun (RM1,000 untuk pemegang hak milik lain) dan tiada bayaran pendahuluan.

BSN

Memperolehi sehingga mata 2x untuk perbelanjaan runcit anda dengan kad BSN. Program Pemindahan Baki BSN menawarkan sehingga 5 tempoh berbeza: 3 bulan, 6bulan, 9 bulan, setahun, 2 tahun dan 3 tahun. Dengan kadar faedah setahun 3.6% hingga 4.5%, jumlah pemindahan yang minimum adalah RM500 (untuk tempoh 3 bulan) dan bayaran pendahuluan 0%.

Bank Islam

Bank Islam menawarkan cara yang mudah meneruskan dengan pembelian dari peniaga-peniaga Halal. Dengan Bank Islam, anda boleh mendapat sehingga 0.3% pulangan tunai untuk semua transaksi runcit dari peniaga-peniaga Halal. Program Pemindahan Baki Bank Islam datang dengan tempoh satu tahun dan kadar faedah 6% setahun, selain jumlah pemindahan yang minimum RM500 dan tiada bayaran pendahuluan.

CIMB

CIMB mempunyai pelbagai jenis kad yang memberi anda memberi ganjaran seperti petrol, dining dan rebat membeli-belah. Anda juga boleh mendapat sebanyak 5% untuk perbelanjaan online. Program Pemindahan Baki CIMB mempunyai tempoh maksimum 2 tahun, kadar faedah maksimum 12% setahun (untuk tempoh 2 tahun) dan pemindahan minmum adalah RM1,000, selain bayaran pendahuluan 0%.

Citibank

Citibank menawarkan pelbagai ganjaran untuk perbelanjaan dalam pasaran. Anda boleh mendapat sehingga 20,000 mata percuma dan mata ganjaran 5x dari pembelian anda. Dengan Program Citibank Pemindahan Baki, kadar faedah adalah 9.90% setiap tahun dalam tempoh 3 tahun. Jumlah pemindahan minimum ialah RM1,000 dan 0% bayaran pendahuluan.

HSBC

HSBC menawarkan beberapa promosi pulangan tunai yang baik , dan anda boleh mendapat mata ganjaran 8x dari perbelanjaan runcit anda. Program HSBC Pemindahan Baki mempunyai tempoh maksimum satu tahun, kadar faedah setahun 6.99%, jumlah pemindahan minimum RM1,000 dan tiada bayaran pendahuluan.

HSBC Amanah

HSBC Amanah memberi sehingga 1% cashback di perbelanjaan runcit luar negeridan pemegang-pemegang kad berhak kepada Smart Privileges dan lebih diskaun. Untuk perbelanjaan tempatan, anda boleh mendapat sehingga 8% cashback di hujung minggu makan malam, petrol dan barangan runcit. HSBC Amanah Balance Transfer Program mempunyai tempoh maksimum setahun, kadar faedah setiap tahun 6.99%, jumlah pemindahan yang minimum RM1,000 dan 0% bayaran pendahuluan.

Hong Leong

Hong Leong mempunyai beberapa kad terbaik untuk perbelanjaan luar negera. Anda boleh mendapat sehingga 10% pulangan tunai untuk petrol,barangan runcit dan utiliti. Program Pemindahan Baki Hong Leong mempunyai satu tempoh minimum 6 bulan dan tempoh maksima setahun, kadar faedah 6.99% setahun, jumlah pemindahan minimum adalah RM1,000 dan tiada bayaran pendahuluan.

Mach

Mach memberi anda kelonggaran untuk mengubah ganjaran berpakej menurut gaya hidup anda. Terdapat 12 kategori perbelanjaan; sesetengah sehingga 10% pulangan tunai. Program Pemindahan Baki Mach mempunyai tempoh minimum 3 bulan dan tempoh maksimum 12 bulan, kadar faedah di maksimum 9% setahun(untuk tempoh 9 bulan), jumlah pemindahan yang minimum RM1,000 dan tiada bayaran pendahuluan.

Maybank

Maybank ialah salah satu pengeluar kad pasaran utama yang memberi sehingga 5% pulangan tunai untuk perbelanjaan hujung minggu dan mata ganjaran 5x untuk perbelanjaan runcit anda. Program Pemindahan Baki Maybank mempunyai satu kadar faedah 4.95% setahun (tertinggi ialah 9% selama 9 bulan) dan tempohnya 3 tahun maksimum. Jumlah pemindahan minimum adalah RM1,000 (RM2,000 selama 2 tahun dan 3 tahun) dan tiada bayaran pendahuluan (kecuali tempoh 12 bulan).

Maybank Islamic

Maybank Islam menyediakan sehingga mata 8x untuk perbelanjaan anda. Anda juga dapat air miles untuk setiap RM1,000 dibelanjakan. Dengan Maybank Transfer Program Islam, anda berpeluang menikmati 4.95% dalam tempoh maksimum 3 tahun dengan jumlah pemindahan yang minimum RM2,000 dan tiada bayaran pendahuluan.

Public Bank

Public Bank memberikan pulangan tunai sehingga 0.9% untuk perbelanjaan anda. Anda juga dapat mata ganjaran sehingga 2x untuk setiap RM1 dibelanjakan. Anda boleh mendapat kad melalui Program Pemindahan Baki Public Bank di mana anda dapat 0% setahun dalam tempoh maksimum 24 bulan. Tetapi, jumlah pemindahan minimum adalah RM3,000 dan 5% bayaran pendahuluan.

RHB

RHB memberikan anda pulangan tunai sehingga 20% di pawagam, agensi tiket, taman hiburan dan lebih lagi. Anda juga boleh dapat mata ganjaran sehingga 5x jika anda membuat transaksi melalui MyEG. Program Pemindahan Baki RHB datang dengan tempoh maksimum 2 tahun, tiada kadar faedah tahunan sepanjang tempoh itu, jumlah pemindahan yang minimum RM1,000 dan bayaran pendahuluan minimum 4% (9% untuk tempoh 2 tahun).

Standard Chartered

Kad Standard Chartered biasanya fokus kepada kategori perbelanjaan yang khusus; misalnya, mempunyai kad petrol yang terbaik di pasaran. Anda boleh dapat sehingga 10% pulangan tunai untuk perbelanjaan petrol atau 333.3 batu setiap RM1,000 dibelanjakan. Program Pemindahan Baki Standard Chartered mempunyai tempoh maksimum satu tahun, 2.99% setahun, jumlah pemindahan minimum RM1,000 dan tiada bayaran pendahuluan.

UOB

Kad-kad UOB ada banyak jenis kad khusus seperti kad Lady's series. Dengan kad ini, anda boleh menikmati sehingga 5% diskaun untuk perbelanjaan petrol anda. Program Pemindahan Baki UOB mempunyai tempoh maksimum 1.5 tahun, kadar faedah minimum 7.77% setiap tahun, jumlah pemindahan minimum RM1,000 dan tiada bayaran pendahuluan.

Tanya kami tentang hal-hal kad-kredit

Mempunyai soalan mengenai kad kredit? Tanya kami dalam kotak komen di bawah